Субота, 20 Квітня 2024 р.
30 Березня 2012

ВЛАШТОВАНІ ПІДПАЛИ НІКОГО НЕ ВЛАШТОВУЮТЬ!

Поруч із с.КолибаївкаЗа останні два тижні через неконтрольоване спалювання сухої трави в районі виникло понад 10 пожеж. Саме такі підпали часто стають причиною знищення полум’ям флори, лісових угідь, людських дворів та будинків. 

Рятувальники та відповідні служби б’ють на сполох, бо щороку з настанням весни збільшується кількість пожеж. Люди, впорядковуючи свої подвір’я, присадибні ділянки, дачі, спалюють суху траву, листя та сміття. Проте дуже часто таке «палаюче прибирання» призводить до трагічних наслідків.

– Тільки за вихідні двох тижнів березня в районі було зафіксовано 10 пожеж, і більшість з них виникли саме через неконтро­льоване спалювання сухої торішньої трави, листя та сміття, – каже старший інспектор Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу Держтехногенбезпеки в Хмельницькій області Віктор КЛЮС. – Особливо загострилася ситуація в житловому секторі – випадки загорання господарчих будівель були зафіксовані в селах Колибаївка, Довжок, Ісаківці. 

Тому Державна інспекція техногенної безпеки вкотре звертається до громадян міста та ра­йону з проханням дотримуватися елементарних вимог безпеки. Намагайтеся, щоб на Вашій ді­лянці було якнайменше сміття. Купи скошеної трави, зрізані або сухі гілки краще відразу перенести на смітник. 

Випадки пожежі через самовільні підпали трави обговорювали і на черговій колегії РДА. Голова Завальської сільської ради Ірина ПАВЛЮК повідомила, що й на території села були загорання, але палії залишилися непокараними, бо їх не вдалося «спіймати на гарячому».

Парадоксально, але, попри всі застереження, продовжується випалювання трави вздовж доріг, на полях, поблизу лісових масивів. Люди самі піддають загрозі своє життя і здоров’я, а для біди ж багато не треба… 

Як повідомив директор КП «Інс­пекція з контролю за благоустроєм міста» Петро СОЛЯРИК, впродовж останніх днів у вечірні години вогняні заграви помітні з боку Руських та Польських філь­варків, мікрорайону Жовтневого, селища Першотравневого.

– Люди палять сміття та гілля, поліетиленові пакети, пляшки, інші матеріали, які при спалюванні виділяють у повітря до 70-ти різноманітних елементів, а це надзвичайно шкодить здоров’ю, – наголошує  Петро Пилипович. – Біля вогнищ часто можна бачити дітей, а вплив диму на їхні організми вкрай небезпечний. Також від задимлення повітря страждають люди похилого віку, алергики та астматики. 

Також підпали несуть загрозу рослинам і тваринам. Але кого цікавить руйнація грунтового покриву чи згорання корисних комах, які зимували в листі?  

Стурбований самовільними підпалюваннями трави провід­ний інженер з охорони природних екосистем   НПП «По­діль­ські Товтри»  Михайло БОРІСОВ. За його словами, через підпали горять молоді та вікові дерева, гинуть у вогні дикі тварини, вигорає коріння та насіння трав.

Жителька с.Зубрівка Надія БА­ЗАН повідомила, що кожного року, особливо навесні, можна побачити, як горить ділянка понад річкою в каньйоні Смотрича, близько «П’ятого кута» с.Панівці. 

– Люди підпалюють траву на­віть у заповідних зонах, де ростуть цінні лікарські рослини, первоцвіти. В минулі роки там по­стійно були підпали. Цієї весни знищити трави ще не встигли, – повідомила Надія Максимівна. – Чим же керуються палії, якщо навіть зривати ці рослини заборонено?! Може, хоч цього року там табличку поставлять із забороною!

Та чи зупинить людей заборона винищувати рослини, якщо їм нічого не заважає труїти небезпечним димом себе самих? Хочеться нагадати й те, що спалювання сміт­тя і гілля тягне за собою адмі­ністративну відповідальність. Хоча наслідки безвідповідальності поки що помітні більше.