Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
6 Квітня 2012

ВЕСНЯНО-ПОЛЬОВЕ ЗАЛАГОДЖЕННЯ ЗИМОВО-ОСІННІХ ПРОБЛЕМ

Суха осінь і морозна зима завдали чималих клопотів аграріям. Значну частину озимих посівів було пошкоджено. Однак весна 2012-го залагоджує ситуацію сприятливою погодою та бажанням агропідприємств вчасно впоратися з весняно-польовими роботами. Про це нам розповів начальник управління агропромислового розвитку Ігор ГАЙ.

– Озимих зернових культур ми плануємо повністю пересіяти близько 400 га. Це і пшениця, і ячмінь. А насівати розпочали вже сьогодні й обробили 680 га зернових. Щодо ріпаку, який постраждав найбільше, то його планується пересіяти кукурудзою, соєю та соняшником, – повідомив Ігор Віталійович.

Посівна площа цього року становить близько 74 тис.га, що на 6 тис.га більше за минулий рік. Її планується заповнити ячменем, пшеницею, кукурудзою, соняшником та іншими культурами.

– Ячмінь і частину ярої пшениці й вівса ми вже посіяли, – розповідає Ігор ГАЙ. – Наразі господарства займаються підготовкою грунту до посівів кукурудзи, сої та соняшника, а також підживленням озимини.

Розпочати посівну кампанію планується двома заходами: після Благовіщення (9-10 квітня) та після Великодніх свят (17-19 квітня). За словами головного аграрія району, агрогосподарства сьогодні працюють на повну потужність, тому сумнівів щодо вчасно виконаної роботи не виникає. Єдине, що викликає занепокоєння, – пасивність двох підприємств: ТОВ «Стіомі Холдинг» та ТОВ «Агрохолдинг Слов’янський». Вони заборгували перед державою, не проводять ніяких весняно-польових робіт і не співпрацюють з пайовиками. Жодних перспектив покращення цієї ситуації поки що немає.