П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
20 Квітня 2012

«ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО» ДЛЯ СОЛУХИ

Майже рік тому доктор історичних наук Віталій ЛОЗОВИЙ і автор цих рядків за­пропонували надати центральній міській бібліотеці (тоді ще імені

Володимира ЗАТОНСЬКОГО) ім’я першого голови По­-діль­ської «Просвіти», фундатора українських бібліотек на Поділлі Костянтина СОЛУХИ (1861-1922). Цю ідею активно підтримав громадсько-політичний рух «Гідність» (координатор Олег ДЕМЧУК), науковці національного університету на чолі з ректором Олександром ЗАВАЛЬНЮКОМ. Проте колектив самої бібліотеки, обпікшись на ЗАТОНСЬКОМУ, став дмухати і на СОЛУХУ, тобто схилився до думки, що бібліотека надалі має бути зовсім без імені.  

17 квітня питання про ім’я для бібліотеки нарешті «доповзло» до засідання топонімічної комісії. Її голова – заступник міського голови з гуманітарних питань Василь СУКАЧ – підтримав позицію бібліотекарів. Проте аргументи, які навели члени комісії Володимир ГАЗІН-молодший, Ганна КІВІЛЬША та Олег БУДЗЕЙ, виявилися сильнішими. Серед них і такий: якщо в Києві ми знаємо «бібліотеку ВЕРНАДСЬКОГО», у Львові – «бібліотеку СТЕФАНИКА», то чому би і славному Кам’янцеві не мати іменної «бібліотеки СОЛУХИ», а не безликої центральної. Тож п’ять членів комісії проголосували за надання бібліотеці імені чільного подільського просвітянина (до трьох названих приєдналися Віктор РУДЮК і Юлія ПТАШНИК) і тільки троє – проти. Тепер слово за депутатами міської ради. Очевидно, що на найближчу сесію, заплановану на 27 квітня, питання технічно не встигне потрапити, тож швидше за все народні обранці дискутуватимуть про СО­ЛУХУ аж десь наприкінці травня.