Четвер, 18 Квітня 2024 р.
25 Травня 2012

У М’ЯСІ ЗНАЙШЛИ СОЛІТЕРА

У М'ЯСІ ЗНАЙШЛИ СОЛІТЕРАВетеринарні медики міста вкрай занепокоєні небезпечною для здоров’я й життя людини знахідкою. Пра­цівники лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Центрального ринку Кам’янця-Подільського виявили у свинячому м’ясі паразита, якого не знаходили вже 20 років поспіль.

17 травня до них звернувся чоловік і повідомив, що, зарізавши свиню для власного споживання, побачив у м’ясі незвичайні білі цятки, схожі на зерно проса. Побоявшись за своє здоров’я, він приніс до лабораторії на Центральному ринку шматки м’яса, сала та пе­чінки тварини і попросив зробити дослідження. В результаті працівники лабораторії виявили свинячий ціп’як, який у ветмедицині називають цистицеркозом целюлозним, а в народі знають як солітер.

Шматки зараженого цим гельмінтом м’яса ми побачили на власні очі, прибувши до міської ветеринарної лікарні. Звичайно, явище неприємне, але залишити його поза увагою недопустимо.

– Ми зразу ж повідомили про знахідку в необхідні служби та звернулися до міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, аби зібрати терміново комісію з упорядкування торгівлі продуктами харчування на ринках міста й заборони торгівлі у невстановлених місцях. Він, до речі, нас підтримав у цьому питанні, – розповідає головний інспектор ветмедицини в м.Кам’янець-Подільський Людмила ОРЖЕХОВСЬКА.

Про солітер ветеринарні медики говорять із жахом, адже це надзвичайно небезпечний гельмінт, на який хворіють свині, собаки, коти, ведмеді, кролі, зайці та людина.

У М'ЯСІ ЗНАЙШЛИ СОЛІТЕРА– Локалізуючись у тонкому відділі кишечника, свинячий ціп’як може вирости до 8 м у довжину. А через наявність чотирьох присосок і хоботка, озброєного гачками, його дуже складно вивести навіть при вживанні багатьох лікарських засобів, – розповідає завідувач відділу ветеринарної санітарної експертизи міської лікарні ветеринарної медицини Валерій ПУЛИК. – А на личинковій стадії цей гельмінт локалізується в головному мозку та очах людини, і вона залишається інва­лідом на все життя, бо вилікуватися практично неможливо.

У зв’язку з виявленням солітера, працівники ветмедицини закликають кам’янчан поставитися відповідально до свого здоров’я – купувати м’ясо у дозволених місцях на ринку, а також при забої свині для споживання провести ветеринарно-санітарну експертизу туші. Особливо стривожені медики горезвісними стихійними ринками, де продають неперевірене м’ясо та молочні продукти просто із землі, відкриваючи личинкам паразита легкий доступ до харчів разом із пилюкою. Це велика загроза зараження на личинковій стадії. Закликають уважно ставитися і до приготування м’яса, скажімо, шашликів. Бо те гаряче, яке «сирим не буває», може виявитися небезпечним.