П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
25 Травня 2012

ХОЧЕШ ПАРКУВАТИСЯ – ТРЕБА КОДУВАТИСЯ

ХОЧЕШ ПАРКУВАТИСЯ - ТРЕБА КОДУВАТИСЯУтопічну ідею безготівкової оплати за паркування в Кам’янці-Подільському, здається, вдалося наблизити до реальності. Щоправда, замість паркоматів місцевим водіям служитимуть паркувальники, озброєні сучасними смартфонами на базі Android або iOS Apple.

Про те, як місцевій владі вдалось забезпечити функціонування постанови Кабміну, що ввійшла в дію ще з 1 квітня, без дорогого обладнання паркувальних майданчиків, розповів директор департаменту економіки та інфраструктури міськради Володимир ХМЕЛЮК.

Відтепер для того, аби зайняти місце на платній стоянці, водій повинен мати спеціальний талон з QR-кодом. Коли ж він у Вас на руках, його потрібно зареєструвати в паркувальника, який має зчитати Ваш особистий код і внести до бази даних прізвище водія, номер мобільного телефону або ж електронну адресу та номерний знак авто.

Після активації талона Ви можете користуватися ним за нехитрою схемою: при в’їзді на стоянку показуєте його паркувальнику, котрий сканує Ваш особистий код, ідентифікує абонента та вмикає таймер. Якщо Ви поспішаєте, талон можна залишити за лобовим склом, головне, щоб було чітко видно QR-код та інформацію можна було зчитати без Вашої присутності. Перед виїздом зі стоянки потрібно знову «відчитатись» перед чоловіком у помаранчевому жилеті, який за допомогою того ж таки смартфона фіксує Ваш талон і вимикає таймер. Після цього на Ваш мобільний телефон чи електронну адресу надходить повідомлення, в якому вказано, де Ви паркувалися, скільки часу перебували на стоянці та в яку суму це Вам обійшлося.

Пілотний проект планується запустити в нашому місті поки що тільки на стоянці на вул.Першотравнева. Тут паркувальні талони будуть розповсюджуватись спочатку безкоштовно. На їх рахунку вже буде 20 грн. (такий собі бонус від винахідників проекту), згодом його можна буде поповнити в будь-якому відділенні «Приватбанку» або за допомогою Інтернету. Розрахуватись можна буде й скретч-карт­кою в самого паркувальника.

Першим абонентом системи «Смарт-паркінг» 23 травня став мер міста Михайло СІМАШКЕВИЧ. Що­правда, зареєструвати міського голову вдалось не одразу – не було Інтернету. Ці тимчасові незручності можна списати на долю першого млинця. Чи вдасться налагодити ситуацію із наступними спробами, зможемо дізнатись лише після 29 травня, коли стоянка розпочне роботу за новими технологіями.