П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
29 Червня 2012

ЧИЯ КОСА ГОСТРІША: АГРАРІЇВ ЧИ НЕГОДИ?

26 червня в районі розпочалися жнива.

За день до цього в райраді намагались спрогнозувати цьогорічний урожай. На черговому колегіальному засіданні РДА начальник управління агропромислового розвитку Ігор ГАЙ заявив, що в планах на цей рік забезпечення валового збору зернових в обсязі 150,7 тис.т (на 3 тис. т більше, ніж торік). Та чи вдасться це, зважаючи на не зовсім сприятливі погодні умови впродовж року, поки що невідомо.

Сумніви щодо цього висловив навіть голова РДА Михайло ЖЕЛІЗНИК: «Звичайно, результати не настільки втішні, як ми сподівалися. Скільки було вкладено ресурсів, роботи, але погода внесла корективи. Саме тому сьогодні не можемо мати таку урожайність, яку хотілося б».

Орієнтовно біологічна урожайність 2012-го коливатиметься в межах від 30 до 32 ц. Триватимуть жнива 16 робочих днів. У цей час на полях працюватимуть 110 зернозбиральних комбайнів. Крім того, в сільськогосподарських підприємствах буде задіяно 21 косарку, 14 жниварок, 11 прес-підбирачів, 9 стогометів, а також 8 зерносушарок.

Щодо оплати праці комбайнерів, то її намагатимуться збалансувати на всіх сільгосппідприємствах. Ігор Віталійович запевнив, що комбайнери за роботу отримають не менше як 5 тис.грн. Першою стартувала агрофірма «Калинський ключ».

2012: КІНЕЦЬ ТРОЬОХ ШКІЛ

У районі планують закрити три школи.

Ще на дві чекає реорганізація. Про це на розширеній нараді з директорами освітніх закладів району заявив заступник голови РДА Павло ДОВГОПОЛ. Причиною такого рішення є мала кількість учнів.

Тенденція до закриття сільських шкіл тягнеться вже не перший рік. Так, 2011 р. відділом освіти РДА було призупинено роботу Міловецької ЗОШ І ст. та закрито Ріпинецьку ЗОШ І-ІІ ст. Така ж доля чекає на Фурманівську ЗОШ І ст., Шутновецьку ЗОШ І ст. і Тарасівську ЗОШ І ст., котрі планують закрити в 2012-2013 н.р. Демографічна криза торкнулась і Вихватновецької  ЗОШ І-ІІ ст. та Княжпільської ЗОШ І-ІІІ ст.  

У зв’язку з малою чисельністю учнів, навчальний процес тут здійснюється за індивідуальними планами, в яких відсутні факультативи і гуртки. Тому ці школи планується реорганізувати, а учні будуть підвозити до базових навчальних за­кладів, які вже мають шкільні автобуси.