Четвер, 18 Квітня 2024 р.
14 Вересня 2012

ЗАХИСНИКІВ СЕЛА У СЕЛІ НЕ ЧЕКАЮТЬ?

Сільським жителям нашого району надаватимуть безкоштовні юридичні консультації. Мобільна група юристів майже що­дня направлятиметься в окреме село і спілкуватиметься з місцевими жителями про проблеми, які їх турбують. Таку мету поставила новостворена громадська організація «Захисник села». Її утворили Віталій БУРБАН, Наталія та Микола ШОСТАКИ, які переконані, що люди в селі потребують хоча б мінімального ознайомлення зі своїми конституційними правами.

– Ми чітко знаємо, з якими проблемами зіштовхуються селяни. Та просвіщати їх юридично нікому не вигідно, – впевнений Віталій Бурбан. – Досить проблематично приїхати за 50 кілометрів із села, аби порадитися з юристом. У нас же є можливість поспілкуватися з людьми безпосередньо там, де вони живуть.

Такий проект в Україні практикується вперше, хоча в Європі безкоштовні юридичні консультації стали нормою.

– Наші люди дуже насторожено ставляться до того, що послуга безкоштовна. Одразу чуємо: «А ви від якої партії?», – каже Віталій Васильович. – Ми хочемо, щоб люди зрозуміли, що ми не представники юридичного відділу адміні­страції, не підтримуємо жодної партії, і робота наша не завершиться після виборів. 

Підтримує починання добровольців Міжнародна спілка адвокатів, яка виділила кошти на те, аби перевірити, чи ця система працюватиме в Україні. Та от тільки на місцях замість підтримки консультанти-початківці отримали тільки палиці в колеса. Перші консультації вчора мали б отримати жителі Абрикосівки та Супрунківців. Однак ніхто із селян не чув про таку допомогу, хоча попередньо сільським головам розіслано листи із проханням поінформувати населення. А сільський голова Супрунківців Ігор ПЕТРОВАНЧУК замість того, аби посприяти правовим благодійникам, навіть не впустив їх на поріг сільради, пояснюючи свої дії забороною відділу з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю РДА. Як заявили нам у райдержадміністрації, жодних заборон вони не давали. Словом, перший млинець став глевким саме через владу на місцях. Чому сільські можновладці відмовляються від допомоги своїм односельчанам, – секрет. Надалі громадян прийматимуть у сільських радах за графіком (див. стор.2TБ).