П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
19 Жовтня 2012

КАМЕР ВИСТАЧИТЬ НА ВСІХ

КАМЕР ВИСТАЧИТЬ НА ВСІХ  Йдучи віддавати голос за обраного кандидата, не забутьте причепуритися. Бо хоча й дрес-код для входу на виборчу дільницю у нас поки що не запровадили, проте ви обов’язково опинитеся під прицілом об’єктива. Адже на всіх виборчих дільницях країни встановили програмно-апаратні комплекси для відеотрансляції процесу голосування. Кам’янець-Подільська міська рада прийняла на баланс 43 такі комплекси. Наразі всіх їх встановлено. Обладнані веб-камерами й усі 113 виборчих дільниць району. А 17 жовтня комплекси пройшли перше тестування.

Таке недешеве нововведення дасть змогу в день виборів спостерігати за виборчим процесом на будь-­

якій дільниці країни в режимі он-лайн (на сайті

http://vyboru2012.gov.ua). А ще, як твердять зверху, це зменшить кількість фальсифікацій.

– У кожному такому комплексі, що має вигляд невеликої металевої шафи із замком, розміщено ноутбук, додаткове супутнє обладнання, потрібне для функціонування системи, модем із прямою лінією Інтернету та дві відеокамери, – пояснює заступник завідувача оргвідділу міськради Роман БЕРЕЗНІЦЬКИЙ, який відповідає за налагодження відеоспостереження, але поки що не володіє інформацією про те, куди подінуть камери після виборів.

КАМЕР ВИСТАЧИТЬ НА ВСІХ  За словами Романа Миколайовича, проблем при встановленні камер відеоспостереження в місті не було, а технічну роботу виконували три бригади ПАТ «Укр­телеком». До речі, комплекси відеотрансляції не передбачені для спеціальних виборчих дільниць (тих, що в медичних закладах).

А от на кожній звичайній дільниці об’єктиви веб-камер уже зафіксували ракурси зйомки. В одній камері «позуватиме» виборча комісія, а інша наведена на місце розташування скриньок для бюлетенів. Щоб не порушувалася таємниця голосування, в поле зору камери не повинні потрапити кабінки, де виборці робитимуть свій вибір.

КАМЕР ВИСТАЧИТЬ НА ВСІХ  Поки що програмно-апаратні комплекси працюють у тестовому режимі й пройшли першу перевірку на справність і безперебійне транслювання. За цим процесом ми спостерігали на одній із виборчих дільниць міста, де обладнання виявилося справним. Однак, як повідомив завідувач організаційного відділу міськради Валерій КЛИМЕНКО, на двох дільницях виявлено технічні несправ-

­ності, які ліквідуються найближчим часом. А в районі, за словами заступника голови РДА Віталія ДУБИЦЬКОГО, всі камери працюють.

Отже, українські виборці матимуть перший досвід голосування на веб-камеру, тому важко сказати, чи допоможе це виявити порушення. Зрозуміло одне – таке «кіно» коштує державі шалених грошей, тому було б добре, якби хоч результат був того вартий.