П'ятница, 29 Березня 2024 р.
2 Листопада 2012

ЖИТТЯ ДОРОЖЧАЄ. І ХЛІБ НЕ ВІДСТАЄ

З листопада ціни на хліб зростуть щонайменше на 10%. Про це повідомляють столичні ЗМІ, посилаючись на слова голови ради об’єднання підприємств хлібопекарської промисловості «Укрхлібпром» Олександра Васильченка. Він заявляє, що причини росту ціни на основний продукт є цілком об’єктивними.

Чи дійде хвиля хлібобулочного подорожчання до Кам’янця-Подільського, журналісти «ПОДОЛЯНИНА» запитали в голови правління ПАТ «Кам’янець-Подільський хлібокомбінат» Наталії ЛЯЩУК.

– Ціна хліба прив’язана до декількох факторів. По-перше, це вартість борошна, яка поступово зростає. По-друге, це ціна бензину, котрий також подорожчав. Третій фактор – це вартість газу, котра залежить від курсу долара (а він сьогодні стрімко росте), оскільки з Росією ми розраховуємося саме в цій валюті. Додамо ще мінімальну зарплату, що за останній рік підвищувалась декілька разів. Ці чотири чинники свідчать про те, що ціна на хліб збільшиться обов’язково. Але ми живемо в цьому місті й добре знайомі з фінансовим становищем населення, тому подорожчання буде в розумних межах. Десятивідсоткове підвищення, тобто 30-40 коп. на буханці хліба, – це максимум. Усе залежить не від нас, адже націнка заводу не може перевищувати 5% від собівартості продукту, а від того, в які умови нас поставлять, – зазначила Наталія Георгіївна.

Поки що на цінниках у хлібобулочних відділах міста цифри не змінились. Хоча продавці одного з магазинів запевнили, що хліб, який їм привозять з Хмельницького, ще влітку подорожчав на 50 коп. Тепер хлібину можна при¬дбати за 3,5-3,8 грн. До нового року ситуація швидше за все зміниться не на користь покупців.