П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
7 Грудня 2012

ТУТ БАРДІ Й КІНЕЦЬ, ХТО ЗДОЛАЄ – МОЛОДЕЦЬ!

ТУТ БАРДІ Й КІНЕЦЬ,  ХТО ЗДОЛАЄ - МОЛОДЕЦЬ! 1 грудня в міськраді відбулась чергова прес-конференція, на якій журналістів проінформували про хід вирішення багаторічної кам’янецької проблеми – ліквідацію запаху відходів Довжоцького спиртозаводу. На жаль, ці «аромати» не гірше за Стару фортецю викликають асоціації з Кам’янцем. Щоправда, негативні.

Щоб місту надалі не було соромно перед гостями, міська, ра¬йонна та обласні влади останнім часом не просто активізували боротьбу з джерелом неприємностей, а й доволі конструктивно просуваються до успіху.

«Світло в кінці тунелю» з’явилося разом з академіком НАНУ Володимиром ЄГОВКІНИМ і генеральним директором компанії PKR Василем СТОЙКОЮ (Словаччина), котрі в жовтні відвідали Кам’янець і за¬пропонували використати для «зне¬шкодження» барди німецький препарат «Дуозон 100L». Взяли вони участь і в цій прес-конференції.

– Коли мені передали 15 тисяч підписів кам’янчан, котрі вимагали подолати проблему із запахом, я на цих підписах, як на Біблії, поклявся зробити все для вирішення проблеми, – за¬значив новообраний народний депутат України Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО. – Не сумніваюсь, що незабаром запах спиртозаводу буде ностальгійним спогадом. Запевняю, що міська влада не відступить, і я також. Ми вирішимо проблему так, що працівники заводу залишаться з роботою, а місто без неприємного запаху з бардополів.

Керівник спеціально створеної робочої групи, секретар міськради Василь СЕНЮК довів до присут-ніх рішення, прийняте на засіданні 30 листопада. 

Згідно з ним, директор ДП «Довжоцький спиртовий завод» має надати робочій групі інформацію щодо технологічного циклу виробництва та результати аналізів проб експериментального випробування препарату «Дуозон», а до 21 грудня розробити Програму заходів для ути¬лізації барди мелясної, подати її на розгляд та затвердження райраді. Директору КП «Міськтепловоденергія» Валерію ГОРДІЙЧУКУ пропонується провести дослідження можливостей застосування препарату «Дуозон» у міській системі очищення води (питної, технологічної, скидної), а для приймання стокових вод ДП «Довжоцький спиртовий завод» спільно з дирекцією заводу розробити і подати на розгляд сесії міської ради відповідну програму заходів.

Простіше кажучи, план подолання нашої спільної біди виглядає так. Наразі триває апробація препарату «Дуозон» (до речі, спиртозавод добровільно виділив для цього кошти). За словами еколога Наталії ТАТАРІНОЇ, десь через два тижні має бути результат досліджень. При позитивних висновках і наявності фінансування стоки спиртозаводу будуть знешкоджуватися «Дуозоном», а потім потрапляти на міські очисні споруди (без попереднього очищення барда їм не під силу). Бардополя, котрі природним шляхом висохнуть без регулярних надходжень, будуть рекультивовані.

 План виглядає цілком оптимістично. Видно, що і словацька фірма дивиться на співпрацю не менш райдужно, адже разом зі знешкодженням барди запропонувала місту використати «Дуозон» для очищення води в центральному водогоні, мовляв, така практи-ка існує в Європі, а препарат сертифіковано і в Україні. Директор  

КП «Міськтепловоденергія» Валерій Гордійчук погодився провести поки що лабораторні дослідження.

Отже, залишається дочекатися результатів аналізів впливу «Дуазону» на барду, а при гарних результатах використати сповна непрозорі наміри словацької компанії завоювати український ринок.