П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
22 Лютого 2013

ЩО РОБИТИ З НЕВИГІДНИМИ ІНТЕРНАТАМИ?

Дбати про людей із обмеженими можливостями нашій державі стало невигід¬но. На черговій сесії райради, що відбулася вчора, найрезонанснішим стало повідомлення про закриття Заліської спеціальної ЗОШ-інтернату для дітей з вадами розумового розвитку.

Ще зовсім недавно ця школа, що перебуває на балансі області, була цілком затребувана. Декілька років тому за кошти обласного бюджету тут збудували новий спортивний зал, ігрові кімнати, майстерні, відремонтували харчоблок. Є в школі і власне овочесховище, медпункт. Та в один «прекрасний» момент заклад раптом перетворився на тягар. Облрада в письмовій формі просить районних чиновників прийняти цілісний майновий комплекс спецшколи на баланс району. В разі відмови вже у березні приміщення школи буде виставлене на продаж. Причина до болю банальна – «відсутність учнівського контингенту». З порожнім місцем зрівняли 54 дитини, котрі сьогодні в цій школі намагаються знайти своє місце в суспільстві. Безробітними планують зробити й 39 молодих педагогів і ще 28 інших працівників інтернату.

В районі наразі розглядають кілька варіантів: ліквідація спецшколи, створення на її місці стаціонарного оздоровчого закладу або ж подальше відстоювання інтернату. Утримання закладу (3,7 млн.грн. на рік), за словами місцевих можновладців, наш район навряд чи потягне, та й коли це турбота про дітей з обмеженими можливостями була прибутковою? Втім, якщо вже порушувати питання «невигідності», то, можливо, варто розпочати з Верховної Ради, котра на своє утримання щодня сумлінно ковтає річний бюджет заліського інтернату?

Поки що депутати прийняли рішення взяти школу на баланс району.