Четвер, 28 Березня 2024 р.
15 Березня 2013

ПІДРАХУВАЛИ І ПИТАННЯ ВІДКЛАЛИ

Хоча закон про введення біометричних паспортів набув чинності ще 6 грудня 2012 р., проте ця справа поки що відкладається в довгу шухляду. Причина проста і банальна – бракує коштів. За підрахунками голови Державної міграційної служби Миколи Ковальчука, щоб розпочати цей процес, потрібно 700-800 млн.грн., яких у бюджеті наразі немає і цього року навряд чи з’являться. Крім того, для введення біометричних паспортів потрібно докласти чимало зусиль: сформувати єдиний демографічний реєстр, мати необхідну техніку тощо. Міграційна служба підготувала проект постанови Кабміну, яким затверджується план введення біометричних паспортів до 2016 р.

Начальник Кам’янець-Подільського міськвідділу управління Державної міграційної служби України в Хмельницькій області Віктор ПИЛИПЧУК зазначив, що на сьогодні офіційних циркулярів щодо цього питання не надходило. Є вказівка інформувати населення про те, що ж таке біометричний паспорт. 

– Біометричними називають документи, що посвідчують особу та містять електронний носій інформації (чіп), на якому записані біометричні дані власника: відбитки пальців, скан сітківки ока тощо, – пояснює Віктор Михайлович. – Такі документи найбільш захищені від підробок і мають низку переваг для громадян. Зокрема, паспорт громадянина України, виготовлений у формі пластикової картки, буде більш зручним і зносостійким, ніж паперовий аналог. Вперше він видаватиметься безкоштовно. Для захисту інформації на електронному носії будуть використовуватися новітні технології, які унеможливлюють його підробку. В разі крадіжки чи втрати документа, зловмисники не зможуть ним скористатися. Крім цього, такі документи є зручними під час подорожі.

Передбачається, що внутрішні паспорти будуть виготовляти у вигляді картки з чіпом, до нього буде внесено назву держави та документа, ім’я особи, стать, громадянство, дату народження, унікальний номер запису в Реєстрі, номер документа, дату видачі та закінчення строку дії документа, уповноважений суб’єкт, що видав документ (код), місце народження, оцифровані фотографію та підпис.  

Відповідно до закону, біометричний паспорт повинен отримати кожен громадянин України, незалежно від віку, терміном на 10 років. Через релігійні переконання людина має право відмовитися від біометричного паспорта. При цьому внутрішні та закордонні паспорти старого зразка залишаються чинними, і змінювати їх не обов’язково.