Середа, 24 Квітня 2024 р.
5 Квітня 2013

ЯК РЕФОРМУВАТИ, ЩОБ НЕ ЗАКРИВАТИ?

Яків ЦУГЛЕВИЧПолікувати уже хронічну болячку – медичне реформування району – депутати райради намагалися 4 квітня на засіданні депутатського клубу. Та чи то вказівки нечіткі, чи фахівці заслабкі, чи пацієнт смертельно хворий, але поки що не зійшлись навіть на діагнозі.

Озвучити настійні рекомендації обласного управління охорони здоров’я щодо реформування в Кам’янець-Подільському районі взявся головний лікар ЦРЛ Яків ЦУГЛЕВИЧ.

– Із області нам рекомендують у першу чергу спрямовувати кошти і медичних працівників у ті села, де вони найбільше потрібні. А тому найближчим часом потрібно відкрити 11 амбулаторій загальної практики і сімейної медицини в населених пунктах, де проживають понад 1000 жителів. І все це за 39 мільйонів гривень, котрі нам традиційно щороку виділяють на медицину, – розводить руками Яків Миколайович. – Тому й виходить: аби кудись дати, треба звідкись забрати. Через це в селах, де проживають менше як 300 людей, потрібно перепрофілювати ФАПи в пункти тимчасового базування. Це означає, що фельдшерсько-акушерські пункти передаються на бюджет сільської ради (за ЦРЛ залишається лише медичне обладнання), а фельдшер сусіднього ФАПу обслуговуватиме населення 2-3 рази на тиждень. Також у село, згідно з графіком, приїжджатиме сімейний лікар. Щодо номерних лікарень, то таких закладів, згідно із законом, у структурі Центру ПМСД бути не повинно. Але ми не можемо вдаватися до таких радикальних засобів. Тому я пропоную на базі Жванецької дільничної лікарні зробити амбулаторію загальної практики та сімейної медицини, але щоб не було соціального вибуху і населенню, яке обслуговує цей заклад, надавалася медична допомога, створити терапевтичне відділення №3 від ЦРЛ і залишити 10 ліжок. Щодо Староушицької та Орининської лікарні, то тут вважаю за потрібне скоротити по 5 ліжок у терапевтичних відділеннях. Натомість відкрити при Орининській лікарні хоспіс на 10 місць. Думаю, долучаться волонтери, спонсори, і вже цього року ми зможемо реалізувати цю ідею.

Щодо таких «порад згори» у депутатів виникла ціла низка контраргументів. Висловлювали їх впродовж трьох годин. Та зійшлися на одному – головному лікарю району Якову Цуглевичу та в.о. головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги в першу чергу потрібно розробити структуру ЦПМСД, оприлюднити її остаточний варіант на сесії районної ради й лише тоді робити подальші кроки.