Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
27 Вересня 2013

РЕЙДЕРСТВО ПОСЕРЕД ЧИСТОГО ПОЛЯ?

У дрібних фермерів Кам’янець-Подільського району насильно відбирають землі. Про це 20 вересня під час зустрічі з начальником управління агропромислового розвитку Ігорем ГАЄМ в один голос заявили члени асоціації сільгоспвиробників Кам’янеччини.

Зі слів збентежених господарників, крупний інвестор, що рік тому увійшов у наш район усіма правдами й неправдами, переманює до себе пайовиків. Мали місце навіть доволі дивні збіги обставин: після проведення агітаційних зборів і відмови людей перейти на бік новоспечених земельних магнатів у двох селах загорались ферми місцевих орендарів.

– Схема переманювання приблизно така: приїжджають кілька агітаторів і переконують селян у тому, що платитимуть їм більший відсоток за землю, ніж вони наразі отримують, – каже голова асоціації Анатолій ЗЕЛЕНИЦЯ. – Обіцянки їхні захмарні, але чи виконуватимуться вони?

– Знаєте, в мене якесь дежа вю. У 2007-2008 році такими ж семимильними кроками до нас заходив «Стіомі-холдинг», незважаючи ні на людей, котрі працювали біля землі, ні на жодні інші реалії. І де тепер це агроформування? Три роки люди не отримували грошей за свої паї, а починалося все так гарно. Я не хочу сказати, що ми проти крупних інвесторів і стаємо на бік дрібних підприємців, бо я завжди виступав за якийсь розумний баланс. Але так з людьми не працюють, – переконаний Ігор Гай. – Адже чимало фермерів взяли кредити, закупили сучасну техніку, побудували корівники, свинарники і розраховують на певний банк землі. Прийти сьогодні, відібрати це все просто одним розписом пера не можна. Я ще б зрозумів, коли б мова йшла про підприємства, що не розраховуються із селянами, не використовують землі, або використовують її не за призначенням. Але ж наші орендарі успішно трудяться, справно сплачують орендну плату, є виплати податків. Більше того, місцеві агропідприємства завжди допомагають своєму селу. Скільки цієї зими вони порозчищали доріг! Завжди підтримують і школи, і дитсадки, і сільські ради загалом. Тому єдине, що хотілося б порадити селянам, – не робити поспішних висновків.