П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
22 Листопада 2013

ЯКІСНІ ОЦІНКИ НЕМАЛО ВАРТІ

Олександр НАГНИБІДАВіднедавна запрацювали нові правила оцінки майна. Тепер, продаючи квартиру, будинок чи земельну ділянку, спершу обов’язково треба скласти вашому «товару» правильну ціну у правильному місці. Інакше нотаріус просто не засвідчить договору купівлі-продажу. Якщо раніше в нашому місті цим займалися понад два десятки оцінювачів, то тепер складати оцінку будуть лише окремі фахівці, котрі мають спеціальні сертифікати, програмне забезпечення та дозвіл від Фонду держмайна на таку діяльність. Ці нововведення вигадали з однієї простої причини – бажання встановити жорсткий контроль за збором податків. Усі нюанси прописані у Постанові Кабінету Міністрів №231, котра набрала чинності з 1 листопада ц.р.

Отже, за новими правилами на Кам’янець-Подільському ринку нерухомості, як і в усій країні загалом, «грають» уже більше як два тижні. Наразі стотисячне місто має одну фірму (ТОВ «Перша Кам’янець-Подільська оціночна група»), котра має право робити експертну оцінку майна та купу претензій і спірних питань щодо законотворчих новацій. Кажуть, що «зверху» хотіли підвищити якість оціночних послуг, створити зручну для людей систему оцінки, посилити контроль держави у цій сфері, демонополізувати ринок і знизити вартість послуг з оцінки нерухомого майна. Чи вдалося цього досягти, відслідковуємо «знизу» – під час розмови із керівником новоствореного оціночного товариства Олександром НАГНИБІДОЮ.

– То як працює нова схема, і чи до вподоби вона кам’янчанам?

– Поки що не зроблено жодної оцінки, оскільки є ще деякі організаційні питання, але, думаю, з кінця місяця ми вже розпочнемо повноцінну роботу. Нова система має бути куди зручнішою за стару, адже процес оцінювання проходитиме автоматизовано, а отже, значно швидше.

– До речі, щодо автоматизації. Багатьох бентежить, наскільки чесною та справедливою буде оцінка майна, зроблена комп’ютерною програмою. Адже кожен об’єкт нерухомості має індивідуальні особливості, від яких залежить його ціна. То як же комп’ютер розбереться з усіма цими нюансами?

– Насправді оцінку робить не програма, а оцінювач. Просто всі дані я вношу не на паперовий звіт із 40 аркушів, а в комп’ютер, там же роблю розрахунки вартості, вношу поправки. До того ж, якщо раніше мені потрібно було переглядати всі газети і таким чином дізнаватись приблизну ціну квартир у нашому місті, то тепер ці всі аналоги є в програмі, і я можу опиратись на них. Щодо деталей, то тут також усе враховано. В анкеті потрібно вказати рік уведення будинку в експлуатацію, його тип, поверх, яке перекриття, цегляний він чи дерев’яний, тип опалення, наявність склопакетів, ремонту. Крім цього, потрібно зазначити, чи є поблизу дитячий садочок, школа, парк, водойма, яка транспортна розв’язка, чи, бува, не розміщене поряд кладовище, й інші деталі. Пунктів у анкеті дуже багато, і якщо хоч котрийсь із них пропустити, то програма не дозволить скласти оцінки. Все це зроблено для того, аби контролювати ринок оцінки майна. Адже раніше можна було підійти до одного оцінювача, і він би вам склав ціну квартири у 20 тисяч, а з іншим «домовитися» і за 15-10 тисяч. Тепер такого не буде, і всі сплачуватимуть податки.

– То який податок мені потрібно сплатити, якщо хочу продати, для прикладу, трикімнатну квартиру?

– Це все дуже приблизно, але припустимо, що оціночна вартість вашої квартири – 350 тисяч гривень, і вона перебуває у вашій власності два з половиною роки. В такому разі ставка податку з доходу фізичної особи (ПДФО) становить 5%, а отже, до Держскарбниці ви маєте сплатити 17,5 тисяч гривень.

– А якщо я хочу свою квартиру продати за нижчою ціною, ніж її оціночна вартість?

– Ви можете продавати її за такою ціною, якою захочете, але якщо сума оцінки виявиться більшою, ніж сума продажу в договорі, то податок розраховуватиметься, виходячи із суми оціночної вартості. І навпаки: якщо сума продажу більша від оціночної вартості, то ПДФО вираховується від суми продажу, вказаної в договорі. Тобто, податок в будь-якому разі сплачується з більшої суми.

– Кажуть, що і вартість послуг оцінювача зросте в рази?

– Вартість наших послуг – 300 гривень. Це фіксована ціна, яку ми не маємо права підвищувати. Навіть якщо завтра з’являться ще 20 оціночних фірм з такими ж ліцензіями та дозволами, їхні послуги коштуватимуть так само, бо нас контролює Фонд держмайна і управління контролю якості послуг оціночних робіт.

– А як із часом? Раніше оцінку робили за 2-3 дні, тепер же закон дозволяє розтягнути терміни аж до двох тижнів.

– Якщо раніше мені потрібен був цілий день на оформлення необхідних документів, то тепер оцінку можна скласти за 20 хвилин. Але вона ще погоджується з Києвом, Фондом держмайна, котрий присвоює цьому звіту конкретний номер, за яким нотаріус може його знайти на спеціальному сайті. До того ж це все ще перебуває на стадії перехідного періоду. Переконаний, що скоро система налагодиться, і часові межі оформлення документації значно скоротяться.