П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
17 Січня 2014

РАДГОСП РОЗКУРКУЛЮЮТЬ, АЛЕ ЗА ЗАКОНОМ

– Хочу повідомити вашу редакцію, що в Старій Ушиці вирізають колишній радгосп, – почулося на іншому кінці дроту.

Наш читач, житель цього селища, розповів, що днями до них приїхали невідомі, які розібрали високу споруду, де сушили зерно, й вивезли рештки металобрухту – все, що залишилося від колишнього радгоспу «Староушицький». Колись підприємство вирощувало лікарські рослини. Чоловік повідомив, що вирізувати метал розпочали ще влітку. Тому нині радгосп зникає з мапи району, а мешканці ні сном ні духом, хто і навіщо це робить.

На прохання читача розібратися в цій ситуації ми взялися до справи. У РДА з’ясували, що про нерентабельність Державного спеціалізованого підприємства «Староушицький» (правонаступником якого є ДП «Староушицьке») в повний голос заговорили ще 2006-го, коли сума кредиторської заборгованості, зокрема й виплат заробітної плати та платежів до Пенсійного фонду і податкової, перетнула позначку в понад 1,5 млн.грн. Райдержадміністрація, відповідно до листа-згоди консорціуму «Укрфітотерапія» (куди входило «Староушицьке»), вилучила землі, а щоб вони не заростали бур’янами, передала в оренду.  Відшукати ж інвестора, який би зголосився реанімувати підприємство, не вдалося. 

Тому 2007 р. ДСП «Староушицький» у складі інших держпідприємств консорціуму при-йнято в управління Мінагрополітики України. «У верхах» детально вивчили це питання й 2011 р. винесли вердикт – припинити діяльність ДП «Староушицьке» шляхом ліквідації. Головою комісії з ліквідації призначено головного спеціаліста з економічного аналізу департаменту економічного розвитку і аграрного ринку Мінагрополітики Володимира ПОЛУПАНА, який прокоментував:

– Ліквідаційною комісією проведено інвентаризацію майна, затверджено кредиторські вимоги, сформовано ліквідаційну масу, з якої визначено майно, що підлягає списанню, відчуженню, безоплатній передачі до комунальної власності.

Через аукціон реалізовано металобрухт, що утворився після списання непридатного обладнання, машин, сільгосптехніки. На аукціоні перемогла Хмельницька ПАТ «Втормет», яка наразі й займається вивезенням металевого непотребу. За ці кошти буде виготовлено свідоцтва на право власності на будівлі та споруди з метою їх подальшої реалізації й виготовлення Держактів на право постійного користування земельними ділянками. Ці витрати пов’язані із забезпеченням процедури ліквідації і є першочерговими.

До комунальної власності громади безоплатно передано три водонапірні башти та будівлю підстанції. Кредиторська заборгованість із зарплати та до бюджету буде виплачена після реалізації основних засобів держпідприємства.

Якщо з металобрухтом вдалося розібратися, то із рослинами – сутужніше. Поки що не знайшлося інвестора, який би погодився придбати будівлі та ще придатне обладнання. Чомусь ніхто не бажає відродити давнє ремесло наших предків і вирощувати лікарські трави, які завжди в попиті не лише в Україні, а й за кордоном.