Четвер, 28 Березня 2024 р.
14 Лютого 2014

КАБМІН ДОПОМАГАЄ КАМ’ЯНЧАНАМ ДОЇТИ ХУДОБУ

Допомагати селянам, котрі бажають вести домашнє господарство, Кабмін мав намір ще 2011 р. Тоді було вирішено надавати трударям по 5 тис.грн. компенсації на витрати за новопридбану доїльну установку. Не нехтували фінансовою підтримкою держави й кам’янецькі селяни. Зокрема, це стосується родини Наталії ДАРМОРОЗ, що проживає в с.Абрикосівка. До неї 12 лютого навідався заступник голови РДА Ігор ГАЙ, аби оглянути господарство та поспілкуватися з жінкою, яка однією з перших придбала доїльну установку. Зі слів Наталії Петрівни, яка утримує 4 корови, з моменту придбання «електропомічника» в неї з’явилося значно більше часу для ведення домашнього господарства.

КАБМІН ДОПОМАГАЄ КАМ’ЯНЧАНАМ ДОЇТИ ХУДОБУ– Перед тим, як купувати апарат, довго вагалася: чи осилю його, чи буде зручно? А тепер не уявляю, як обходилася без нього раніше, – зізнається Наталія. – Це скорочує витрачений час майже вдвічі. Про силову напругу взагалі мовчу.

Такої ж думки і її сусідка Людмила ШАБАГА. Вона теж скористалася такою підмогою і жодного разу про це не пошкодувала, бо ж у хліві є 4 корови та ще 3 телички на перспективу.

– Багато людей сьогодні побоюються неповернення коштів державою. Але я запевняю, що всі, хто придбав такі установки, гроші отримали впродовж 1,5-2 місяців. Декого лякає й сам процес підготовки та збирання документів на отримання відшкодування. Та коли людина доводить справу до кінця, результат не примушує себе чекати. Я як заступник голови адміністрації, який опікується аграрним сектором району, намагаюся на всіх зустрічах з громадами сіл розповісти і пояснити, наскільки вигідно мати індивідуальну доїльну установку в господарстві, – каже Ігор Віталійович.

Щодо необхідної документації, то потрібні: заява, довідка сільради про наявність у господарстві трьох і більше корів, витяг з Держреєстру тварин про наявність ідентифікованого і зареєстрованого поголів’я корів, копії паспортів на придбану установку (рахунок-фактура, квитанція про оплату, видаткова накладна, гарантійний талон), копія паспорта та ідентифікаційний код громадянина, рахунок з установи банку, на який можна перерахувати дотаційні кошти. По детальнішу інформацію можна звертатись за тел.: 9-11-06.