Середа, 24 Квітня 2024 р.
7 Березня 2014

ЧИМ КОЛОСИТИМУТЬСЯ ЦЬОГОРІЧНІ НИВИ?

Зустрічати весну аграрії звикли в поті чола із засуканими рукавами. Старт посівної, підживлення озимини, заготівля насіння, паливно-мастильних матеріалів – усього й не перелічиш.

Про те, чим дихають наші поля на початку березня і чим зайняті наразі землероби, ми запитали в заступника голови РДА Ігоря ГАЯ.

– Наразі відбувається підживлення озимих культур. Уже опрацьовано 64% площ, або 10922 га. Найактивнішими тут є такі господарства, як «Промінь Галичина», «Калининський ключ», СП «Нібулон», ПП «Гуменецьке», «Горень» та інші. Вносять переважно сульфат амонію, карбідно-аміачну суміш та аміачну селітру, – каже Ігор Віталійович.

– Кілька тижнів тому Ви відбирали моноліти. Результатами поділитись можете?

– Результатів поки що немає. Але й без них прогнози очевидні. Найбільше в нас страждає озимина на початку весни, оскільки наприкінці лютого починається вегетація, а в березні ще, як правило, б’ють серйозні морози. Але погодні умови цього року дають сподівання, що серйозного випадання рослин чи ураження посівів не буде. На сьогодні більшість сходів (70%) перебувають у доброму стані, решта – у задовільному.

– Коли стартуєте з посівною, і чи готові до неї аграрії?

– Сьогодні є певний ажіотаж навколо паливно-мастильних матеріалів. Але основна потреба пального припадає на квітень, посівна стартуватиме не раніше як 20 березня. На цю пору в господарствах району є запаси, а до того часу ажіотаж, думаю, спаде. Адже про тенденцію підвищення цін перед початком весняно-польових робіт наші аграрії добре знають, тому запасаються завчасно.

– А що сіятимете цьогоріч?

– За прогнозними показниками, поточного року площа посіву ярих зернових і зернобобових у всіх категоріях господарств становитиме 25123 га, що на 2765 га більше, порівняно з 2013 роком. Зокрема, план посіву зводиться до такого: ярого ячменю – 3053 га, вівса – 211 га, гречки – 1279 га, кукурудзи на зерно – 19519 га. Також планується провести сівбу соняшника на площі 3182 га, сої – 13377 га, цукрового буряка – 240 га, однорічних трав разом з озимими на зелений корм – 3000 га. Крім того, 1004 га овочів і 4577 га картоплі.