Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
14 Березня 2014

ПОКИ СОНЦЕ ГРІЄ, ТРАКТОР В ПОЛІ СІЄ

Так само стрімко, як цьогоріч увірвалася до нас весна, почалася посівна кампанія на Кам’янеччині. Незважаючи на прогнозований старт не раніше як 20 березня, вже з цього понеділка на тутешніх нивах хлібороби активно взялися до роботи.

ПОКИ СОНЦЕ ГРІЄ, ТРАКТОР В ПОЛІ СІЄ– Зазвичай ми починали сіяти десь 25-28 березня, але цьогорічні природні умови можна назвати найбільш правильними для проведення посівної кампанії. Грунт на сьогодні повністю готовий до закриття вологи, а саме розпушення землі та утримання в ній весняної води. Це значить, що сіяти треба вже, крім тих територій, де дуже суглинкові землі та мочарні площі, – каже заступник голови РДА Ігор ГАЙ. – Упродовж останніх років аграріям району доводилося постійно пристосовуватися і звикати до мінливості погоди, що в подальшому впливало і на саму структуру посівних площ. Їхнє переформатування відбувається і сьогодні. Домінуватимуть пізні технічні культури: кукурудза, соя, соняшник. У господарствах району посів ярої пшениці та ячменю зменшиться майже вдвічі, порівняно з минулими роками.

Загалом початок посівної в районі вважають вдалим. Наразі до сівби зернових взялися ПП «Гринчуцьке», дві кам’янець-подільські філії ТОВ СП «Нібулон» (с.Сокіл і с.Привороття), «Аграрна компанія – 2004».

Поля останньої в с.Лісківці Рихтівської сільської ради й ревізував Ігор Віталійович. Побаченим був приємно вражений. Каже, що ще вчора тут був ліс і бур’яни, а сьогодні – гарна вирівняна та оброблена площа, яку 12 березня якраз почали засіювати ярим ячменем сорту «Себастьян».

За словами керуючого відділенням «Аграрна компанія – 2004» у нашому районі Володимира КОЗКИ, робота тут налаштована повністю, за її проведенням мають можливість слідкувати керівники на відстані за допомогою встановлених на тракторах GPS-навігаторів.

– На сьогодні наша агрофірма забезпечує себе на 100% власним зерном, тому що нещодавно в селі Лісоводи Городоцького району відкрили свій насіннєвий завод, – зазначив Володимир Іванович. – Сівба, дякуючи природним умовам, триває добре. Плануємо посіяти 470 га ярого ячменю, по 60 га за добу, з 3000 га загальної площі. Всі працівники, які трудяться на полі, є жителями сусідніх сіл.

За матеріалами прес-служби РДА.