П'ятница, 29 Березня 2024 р.
18 Липня 2014

СУШИЛИ РІПАК – ВИСУШИЛИ ЛЮДСЬКІ ГОРОДИ

Лити сльози над десятками соток своєї городини цієї середи довелося мешканцям Вихватнівців, де за один день «висушило» городи ледь не в половини села. Молоді пагони кукурудзи, листя буряків, картоплі й помідорів вмить вкрилися рясними жовтими цятками й почали в’янути. Провину за спалений урожай селяни без зайвих сумнівів поклали на літак, що напередодні кропив місцеві поля, які орендує ТОВ «Агросолюшнс». Адже ділянки поблизу насаджень агрофірми  постраждали найбільше.

Віталій Завадський (ліворуч) із жителями села– На цьому городі картоплю садили три сім’ї, а викопувати вже не буде що, – бідкається старенька вихватнівчанка Галина ДИБАШ. – Все пропало… Добре, що встигла вибрати трохи кабачків, а цибульку, напевно, доведеться викинути.

Оглянувши пошкоджені врожаї селян, начальник управління агропромислового розвитку РДА Ігор ГАЙ зазначив, що причиною масштабних збитків стало порушення норм десикації (в сільському господарстві її використовують для зниження вологості врожаю), яку на своїх полях проводило ТОВ «Агросолюшнс». Осушити спеціаль­ним розчином фірма вирішила врожай ріпаку, який напередодні жнив рясно полило дощем. Для обприскування використали авіацію. Утім, розвертаючись над полями, пілот сільсь­когос­подар­сь­кого літака щедро обдав хімікатами ще й сусідні людські городи.

– Десикант вплинув на всі рослини, на які потрапив, – пояснив Ігор Віталійо­вич. – Але їх на городах не спалили, а просто підсушили. На якість врожаю це не вплине, лише зменшить його обсяги.

Оглянув пошкоджені врожаї селян і гендиректор агрофірми Віталій ЗАВАДСЬКИЙ. Поспілкувавшись із людьми, підприємець вибачився й пообіцяв відшкодувати всі завдані збитки. Суму, як і розміри враженої десикантом площі, підраховуватиме спе­ці­аль­на комісія, до складу якої увійдуть спеціалісти ТОВ «Агросолюшнс», представники сільради й постраждалі селяни.

– Згідно з договором, який ми уклали з виконавцем робіт з обприскування полів, саме він несе відповідальність за правильність внесення препарату, а отже, і всі претензії до нього, – каже Віталій Станіславович. – Але це юридичний бік питання, а є й моральний, і те, що ми наробили людям, маємо відшкодовувати.