Четвер, 25 Квітня 2024 р.
26 Вересня 2014

ДЛЯ КОГО ЗИМА ПРИЙДЕ НЕЖДАНО?

Демократично, насичено та активно – саме так можна описати колегію РДА, яка відбулася 25 вересня. Запитання доповідачам ставили не лише члени колегії, але й сільські голови та керівники підрозділів.

Насамперед до слова запросили заступника військового комісара Леоніда МАТВЄЄВА, аби він доповів про співпрацю військкомату із сільськими головами. І якщо, зі слів Леоніда Івановича, в роботі військкомату та сільських рад усе добре, то сільські голови не були такими оптимістичними.

– Ми маємо серйозні неприємності зі своїми жителями, – бурхливо розповідала Голосківський сільський голова Валентина ПАРОВА. – Нас звинувачують у тому, що ми посилаємо хлопців на війну, бо вручаємо повістки. Я їм пояснюю, що повістки від військкомату, але даремно. Давайте все робити разом, бо в результаті в усьому винна сільська рада.

Про стан підготовки ЖКГ району до роботи в осінньо-зимовий період доповідав начальник відділу містобудування, архітектури та ЖКГ Борис БЕЦ. Нині на території району працюють 5 комунальних підприємств, які вже готові до опалювального сезону: «Добробут» (смт Стара Ушиця), «Сахкамінське» (с-ще Сахкамінь), «Лебідь» (с.Оринин), «Лаванда» (с.Слобідка-Кульчієвецька), «Ластовецьке» (с.Ластівці). В селах виконано роботи на водонасосних станціях, проведено частковий ремонт трубопроводів водопостачання і профілактику насосного обладнання. А ось освітні, культурні та медичні установи району до зими не готові. Освітяни чекають на вугілля, яке до шкіл ще не доставили. В закладах культури закуповують електрообігрівачі. А медики встановлюють газові конвектори.

Щодо розрахунків агроформувань району із власниками земельних паїв начальник управління АПК Ігор ГАЙ зазначив, що нині підприємці на 71% розрахувалися з пайовиками. Проте якщо деякі аграрії вже завершують виплату, то є й такі, які навіть не починали. Серед них СТОВ АФ «Нефедівське», ВКФ «Пілігрим», ТОВ «Антас», ТОВ «Надія», ФГ «Лагода», ТОВ «Еко Ферма», ПП Мізик І.П., ПП Гончар І.Т.

Наразі проводиться збирання пізніх зернових та технічних культур: сої, кукурудзи, соняшнику. Підприємцями, які займаються тваринництвом, уже заготовлено 14883 т сіна (110,2% від запланованого), 8885 т сінажу (126,9%) та 17900 т силосу (102,3%).

Готуються аграрії і до врожаю-2015. Планують сівбу озимих культур у всіх категоріях господарств на площі 19,26 тис.га. Нині посіяно 4441 га озимої пшениці (38,6%) та 6315 га озимого ріпаку (104,6%).

Тетяна ХОПТЯР.