Четвер, 28 Березня 2024 р.
26 Вересня 2014

ЧИМ ЖИВЕ СМОТРИЧ?

Тут про якісні дороги залишається лише мріяти, а вночі доводиться вмикати ліхтарик на мобільному, бо по-іншому ризикуєш зашпортатись за камінь.

І це все далеко не за тридцять чи двадцять кілометрів від міста, а прямісінько за мостом «Стрімка лань» – у селі Смотрич. Мабуть, саме через те, що, попри ошатні хати, життя села досить скромне, створена недавно ініціативна група на чолі з Михайлом БАЛИЦЬКИМ 19 вересня провела збори в місцевому Будинку культури.

Проблем у Смотрича виявилось більше, ніж активних громадян. Адже селян, які завітали на збори, можна було перерахувати на пальцях, а депутатів сільської ради прийшло лише двоє. Вислухати наболіле приїхали сільський голова Микола ЧАЙКОВСЬКИЙ, заступник голови РДА Анатолій КРІЛЬ і заступник голови районної ради Василь БУГЕРЧУК.

Відсутність дитячого садочка та школи на території села, проблеми з освітленням вулиць – ці питання далеко не нинішні й турбують селян неабияк. Смотричани зазначали, що для села не робиться нічого. На такі докори Василь БУГЕРЧУК відповів коротко:

– Розберіться, хто у вас депутати, і більше їх не обирайте.

Стан доріг тут справді бажає кращого. Адже навіть центральна дорога, якою часто їздять туристи, аби глянути на Стару фортецю з іншого ракурсу, розбита вщент.

– Бюджетом сільради передбачено на ремонт вулиць вісімдесят тисяч гривень, але вся проблема в тому, що кошти збираються на казначейському рахунку, і фінансування не проводиться, – зазначив голова сільради Микола Чайковський.

Та причину такої картини селяни вбачають не лише у відсутності ремонтних робіт, але й у тому, що ледве не цілодобово вулицями Смотрича курсують вантажівки, які об’їжджають пост ДАІ. Від цього тріскають хати та руйнується дорога. Як боротися з цією проблемою, наразі не знають.

Ще одне питання, яке надзвичайно надокучає селянам, – це несанкціоноване виведення септиків на середину вулиці їхніми сусідами. З їхніх слів, у дощову погоду вул.Цвелиха перетворюється на річку.

– Я мушу внучку на руках носити, бо все те, що вони викачують, опиняється посеред дороги, – скаржилася смотричанка. – Ми їх просили прибрати септик, але вони нас не чують. Уже й санепідемстанцію викликали, але все закінчилось лише попередженням.

– Ми маємо важелі впливу. І якби я знав, що тут є такі проблеми, то вже сьогодні б привіз відповідні органи, – сказав Анатолій Кріль.

Тетяна ХОПТЯР.