П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
10 Жовтня 2014

ОДНА ЗЕМЛЯ, А ВЛАСНИКІВ І ПРАВДИ – ДВІ

У с.Лисківці визрів земельний конфлікт. Як виявилося, одна земля належить двом фермерським компаніям – ТОВ «Меріно-Україна» та СФГ «Лагода». Тепер перші скаржаться на пограбоване поле та погрози, а інші – на самовільне заволодіння землею. Аби розібратися, на чиєму боці істина, 7 жовтня в Лисківці вирушила робоча комісія в складі директора департаменту АПР облдержадміністрації Івана ОДЗЕМКА та начальника управління агропромислового розвитку РДА Ігоря ГАЯ. «ПОДОЛЯНИН» поїхав разом з ними.

Справа наліво: Ігор ГАЙ, Іван ОДЗЕМОК, Лайманіс ГУРСКІС, жителі ЛисківцівВсе почалося ще 2012 р., коли «Лагода» передала свої землі «Меріно-Україна». За версією перших – то було рейдерське захоплення, зі слів інших – усе відбулося добровільно. Тоді керівник «Меріно-Україна» Лайманіс ГУРСКІС підписав договори з пайовиками і почав засіювати землю, сплачувати податки та розраховуватись із людьми за орендовану землю. «Лагода», якою керує дружина Чабанівського сільського голови Інна ГАВРИЛЮК, своїх договорів не розірвала і цим теж зобов’язалась сплачувати податок на прибуток. За три роки сума набігла чимала. 14 жовтня ц.р. в «Лагоди» закінчується термін дії договорів, і керівництво кинулось використовувати всі можливі методи, аби не залишитися з несплаченими податками. Так, тиждень тому підприємство зібрало 20 га сої з поля, яке засіяло ТОВ «Меріно-Україна». А тому Лайманіс Гурскіс звернувся зі скаргою на сільського голову Олександра Гаврилюка про неправомірність використання земельних паїв до нардепа Анатолія КІНАХА, а той передав її до Хмельницької ОДА.

Приїхавши до Чабанівки разом із комісією, ми не застали ані Інни Володимирівни, ані сільського голови Олександра Петровича. По телефону дізнались, що про приїзд комісії вони не знали, тому поїхали у власних справах за межі села.

– Частину договорів з пайовиками «Лагода» розірвала, – зазначила землемір Галина ТІМОФЄЄВА. – Чому вони не довели цієї справи до кінця – мені не відомо. А земельний відділ зареєстрував договори з «Меріно-Україна». Тепер виходить, що і один правий, бо має договори, і інший.

Після цього комісія вирушила до Лисківців, аби поспілкуватися з іншою стороною конфлікту. Просто посеред шляху нас зустрів власник фірми «Меріно-Україна» Лайманіс Гурскіс, під керівництвом якого центральною вулицею села прокладається дорога. Тут же зібралися й селяни, обурені ситуацією.

– Нас «Меріно-Україна» влаштовує, – зазначили вони. – Ви подивіться, як він нам дорогу робить, ми дуже задоволені.

– А Гаврилюк не в Лайманіса сою вкрав, а у людей, – скаржився обурений чоловік.

«ПОДОЛЯНИНУ» таки вдалося зустрітися з Чабанівським сільським головою Олександром Гаврилюком і його дружиною Інною Гаврилюк.

– Я не претендую на землю, яку в мене свого часу захопили, – сказала вона. – Але я вимагаю, аби Лайманіс Гурскіс виплатив податок за «Лагоду». Він відмовився заплатити за розірвання наших договорів, а розривати їх самостійно – не в наших інтересах. Свого часу ми розірвали їх 60.

 Із соєю теж вийшов казус, бо ми зорали свою землю і планували її засіяти. А Гурскіс приїхав вночі й зробив це сам. Тому й зібрали їхню сою, аби сплатити свої податки. Я не знаю, як він оформив ті документи, бо в його договорах ні дати оформлення, ні кадастрового номера не вказано.

Він усіх підговорив проти мене, аби забрати те, що залишилося.

– Ми маємо офіційну довідку з відділу Держземагентства в Кам’янець-Подільському районі про те, скільки зареєстровано договорів на «Меріно-Україна» та «Лагоду», – розповів Ігор Гай. – Так, на «Меріно-Україна» зареєстровано 135 договорів із власниками паїв на площу майже 126 гектарів землі, термін дії яких складає до 2017 року, та договір оренди невитребуваних земель площею майже 104 гектари. На «Лагоду» зареєстровано 139 договорів на площу 194 гектари.

Крім того, реєстраційною службою управління юстиції Хмельницької області зареєстровано 62 договори на площу 84 гектари на «Меріно-Україна».

Прокоментував ситуацію й Іван Одземок.

– Я в цьому селі вперше, але бачу, що люди Лейманісом Гурскісом задоволені, – сказав він. – А тому зроблю все можливе, аби захистити товариство «Меріно-Україна» – єдине в Україні фермерське підприємство, яке вирощує м’ясні та молочні породи овець.

Тетяна ХОПТЯР.