П'ятница, 29 Березня 2024 р.
17 Жовтня 2014

ЗИМА НА ПОРОЗІ. ЧИ Є У КАМ’ЯНЦЯ ПЛАН «Б»?

ЗИМА НА ПОРОЗІ. ЧИ Є У КАМ’ЯНЦЯ ПЛАН «Б»?Як жити далі? Це запитання собі щодня ставить кожен з нас. Війна з Росією відірвала країну від газопостачання, зарплати не можуть наздогнати цін, а зими всі чекають, як катастрофи. Чи буде в місті опалення, чи отримають назав­тра зарплати вчителі та медики, наскільки наповнений міський гаманець – про це все в нашій розмові з міським головою Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ.

– Михайле Євстафійовичу, насамперед озвучу найактуальніше запитання – коли в місті розпочнеться опалювальний сезон?

– Згідно із законодавством, опалювальний сезон розпочинається, коли середньодобова температура повітря протягом трьох днів не перевищує восьми градусів тепла. Але, на жаль, країна перебуває в нестабільному стані. Ніхто не може дати достовірної відповіді, що на нас чекає завтра, і коли буде тепло в оселях. Принаймні на жовтень лімітів газу місто не має, тому навряд чи до листопада розпоч­немо сезон. Поки хоч природа на нашому боці, і в квартирах ще тепло. Можу тільки припустити, що до середини листопада буде опалення, і разом з тим сподіваюся, що трохи раніше.

– Чи готується місто до форс-мажорних обставин через відсутність газу?

– Звичайно, ми вже думаємо про те, як зберегти системи теплопостачання, якщо газ зникне хоча б на день. Головне – швидко відреагувати та запобігти повторенню Алчевської катастрофи. Щоб не допустити розмороження тепломережі, міська влада планує провести роз’яснювал­ь­ну роботу зі старшими будинків, головами ОСББ. Не всі, наприклад, знають, що обо­в’яз­ково потрібно спустити воду з батарей, аби не допустити поривів тепломереж у будинках.

На випадок відсутності газу будуть облаштовані пункти обігріву в мікрорайонах міста, адже хтось зможе купити обігрівач, а хтось – ні. І міська влада, і педагоги, і батьки повинні подумати про всі можливі засоби утеплення приміщень навчальних закладів. Багато шкіл практикують наклеювання фольги біля батарей – нехай і невеликий, але все-таки хоч якийсь відсоток збереженого тепла.

Минулого року ми мали прикру ситуацію в НВК №16. До початку опалювального сезону навчальний заклад не зміг освоїти грантових коштів на реконструкцію систем опалення через те, що вони були заблоковані казначейством. Вийшли із ситуації зав­дяки благодійному фонду «Ми – кам’янчани!», який закупив обігрівачі УФО. Раптом у якійсь зі шкіл виникне екстрена ситуація, їх можна буде використати.

– Вже за тиждень-два, якщо не включать тепла, ка­м’янчани почнуть масово використовувати електрообігрівачі. Мережі зможуть витримати навантаження?

– У Кам’янці тільки в одному мікрорайоні електромережа готова до посиленого навантаження – це «Нова Будова». Всі решта можуть мати проблеми, тому варто бути обережними. Ми плануємо долучити до роз’яс­ню­вальної роботи з населенням і начальника МРЕМ Бориса ЧОРНОГО.

– Відомо, що було прийнято рішення розпочати шкільні канікули одночасно з опалювальним сезоном, аби зекономити кошти на енергоносії. Школярі підуть по домівках. Вчителі також?

– Наразі в бюджетній сфері дуже складна ситуація. На енергоносії коштів вистачає тільки на жовтень, а для заробітної плати – до середини грудня. Загалом для фінансування закладів освіти і медицини цьогоріч не вистачає близько 17 мільйонів.

– Торік область порекомендувала місту, як вийти зі скрутного становища – шляхом закриття шкіл…

– Міська рада прийняла мораторій на закриття навчальних закладів. І це правильно, бо тоді б довелося скоротити десь 200 вчителів, залишити безгосподарними будівлі закладів та отримати соціальний супротив. Я думаю, що ми досягнемо взаєморозуміння з освітянами. Наразі намагаємось з ними говорити щодо відпусток за власний рахунок. Наприклад, весь виконком, а це 230 осіб, департаменти ЖКГ і соцзахисту, згідно з графіком, ідуть у відпустки за власний рахунок на 14 днів.

До речі, минулими роками обласна рада не була такою категоричною і виділяла додаткові кош­ти місту: 2012-го – 13 млн.грн., 2013-го – 10 млн.грн., а 2014-го – нуль. Тільки днями, завдяки депутатам облради Сергію ВЕ­ДЕРНІКОВУ та Олегу ХАВРОНЮКУ, вдалося отримати з області 1 млн.грн.

Місто було і є дотаційним. Навіть якби всі податки залишалися, при річному бюджеті 379 млн. Кам’янцю не вистачало би ще 188 млн.грн. Десять масштабних промислових підприємств міста, де були задіяні близько 8 тис. працівників, податки з яких наповнювали міську скарбницю, більше як двадцять років не працюють на своїх потужностях. Сьогодні реальними напов­нювачами бюджету по суті залишилися два підприємства: «Гіпсовик» і КП «Міськтепловоденергія», з решти більшість пра­цює за спрощеною системою оподаткування.

Якщо у 2005-2007 роках бюджет міста поповнювався на десятки мільйонів гривень за рахунок реалізації нерухомого майна та земель, то за останні чотири роки загалом за це надійшов тільки один мільйон гривень.

– А що з медициною?

– Те ж, що й з освітою. Левову частку бюджету галузі спрямовуємо на заробітну плату і енергоносії. Найбільше вражає те, що замість задекларованих 2 тис.грн. з Держбюджету на кожну людину до нашого міста добігають лише 600. Решта залишається на державному та обласному рівнях. Мотивація така: багато ка­м’янчан лікуються в Хмельницькому, хоча немає аргументованих доказів. Несправедливість доходить до абсурду, коли на харчування хворого в Кам’янці у день виділяються 4 грн. 56 коп., тоді як обласний пацієнт харчується на суму близько 20 грн. До того ж медицина Кам’янця обслуговує не лише містян, а й близько 3 тис. мешканців району.

Але зі свого боку ми робимо все, що можемо. І в першу чергу потурбувалися, аби в лікарнях було тепло. Триває реконструкція котельні на Пушкінській, яку переведуть на тверде паливо. Тепло від неї піде на лікарню, поліклініку та водолікарню. Котельня працюватиме на со­лом’яних пелетах, які себе гарно зарекомендували як паливо на котельнях військового містечка та селища цукрозаводу. «Міськ­тепловоденергія» працює над такою ж котельнею на Матросова, яка зможе забезпечити теплом міську і районну лікарні.

– У вівторок на сесії міськ­ради директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК доповів про готовність підприємства до опалювального сезону, а також розповів про амбітні плани міста за два роки позбутися газової залежності. Наскільки це все реально?

– Цілком реально. В Хмельницькій області впроваджується пілотний проект, результатом якого має бути перехід Ка­м’ян­ця-Подільського на альтернативне паливо. До кінця року в нас уже буде 5 котелень, котрі зможуть працювати на соло­м’яних пелетах. До речі, їх на зиму заготовлено. Ще через два роки дасть результати інвестиційний проект, за яким у місті будуть побудовані підприємства з виготовлення котлів для альтернативного палива. Окремо виготовлятимуться пелети вже з місканту­-са – рослини, що використовується як біоенергетичне паливо. Площі для її вирощування виділяються в Новоушицькому і Чемеровецькому районах. Протягом двох років ми зможемо 80 відсот­ків газу замінити твердим паливом. Вреш­ті-решт відмовимося від ТЕЦ і побудуємо котельню для центральної частини міста. Можливо, це буде на території колишньої тютюнової фабрики.

– Михайле Євстафійовичу, чи вирішать ці інвестиції проблеми міського бюджету?

– У якійсь мірі в майбутньому. Так само, як насіннєвий завод, який починає будуватися. Але й тепер кам’янчани не сидять склавши руки. Попри всі негаразди, вони, гуртуючись і розуміючи проблеми держави, власним коштом ремонтують пе­рехрестя, щороку проводять близь­ко десяти фестивалів всеукраїнського рівня, при цьому не використовуючи коштів з міського бюджету, спільно із владою (50 на 50) утеплюють свої будинки, будують спортивні майданчики, парки відпочинку. Ми підрахували, що з 2010 року за приватні кошти загалом виконано робіт на суму понад 5 млн.грн. Кам’янчани ніколи не були байдужими до рідного міста, тому впевнений, що разом ми не просто переживемо складні часи, але й зробимо нашу спільну домівку ще привабливішою.

Тільки б миру нам усім…