П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
19 Грудня 2014

КОЛИ ЗЕМЛЯ НАЛЕЖАТИМЕ ЛЮДЯМ?

«Навіщо нам директор, якщо в нас немає радгоспу?», «Чим він має тут займатися?», «Звідки йому виплачуватимуть зарплату?» – бунтували колодіївчани 13 грудня під час сходу села, адже районна влада вирішила представити громаді нового директора радгоспу «Колодіївський» Анатолія ТЕРНАВСЬКОГО.

Анатолій Тернавський, Анатолій Кріль, В’ячеслав Голованьов, Володимир БарановськийАнатолій Тернавський народився в с.Довжок. Після закінчення школи вступив до Вінницького політехнічного інституту. Працював 18 років у ПАТ «Гіпсовик», згодом – на комбінаті будматеріалів. Тепер же береться відновлювати занедбане підприємство.

Радгосп «Колодіївський» не працює вже понад 10 років. Нині тут не залишилося ні техніки, ні приміщень. Свого часу розпочинали процес ліквідації підприємства, проте згодом суд його скасував. У результаті радгосп залишився лише на папері та в пам’яті колишніх працівників, які й досі мріють, аби їм повернули заборговану зарплату. Через те, що підприємство не мало директора, колодіївчани не могли оформити пенсій. Саме тому жителі села звернулись до районної влади.

– Нам необхідно відновлювати діяльність радгоспу Колодіївський, – зазначив перший заступник голови РДА Анатолій КРІЛЬ. – Ми хочемо, аби з часом ви отримали ці землі, а для цього, звісно, потрібен директор.

Проте, як виявилось, наразі роздати людям землю неможливо.

– Ми подавали запит до Міністерства аграрної політики України щодо приватизації радгоспу, – зазначив Колодіївський сільський голова В’ячеслав ГОЛОВАНЬОВ. – У відповіді було зазначено, що Міністерством економіки і розвитку інфраструктури розроблено проект закону, який передбачає виключення з переліку державних підприємств ті, які входять до сфери впливу Міністерства аграрної політики України. До них належить і радгосп «Колодіївський». От коли Верховна Рада проголосує за цей законопроект, тоді й зможемо щось зробити. Маємо просити нашого нардепа Володимира МЕЛЬНИЧЕНКА, аби посприяв у вирішенні цього питання.

Ще однією болючою темою, котру жваво обговорювали колодіївчани, стала оренда землі.

– Чи можемо ми змінити орендаря? – обурено запитувала селянка. – Вся наша земля в оренді в ПОЛУБОТКІНА, ми вже худобу не маємо де пасти.

– Наразі при РДА працює земельна комісія, яку я очолюю, – відповів Анатолій Тихонович. – Сподіваємося, що згодом землі, які є у районі, оброблятимуться належним чином, адже нині ми не добираємо до бюджету 2,5 млн.грн., оскільки чимало сільгоспвиробників не сплачують коштів. Їх втрачає і ваша сільрада.

Щодо земель, які орендує ПП «Полуботкін», нині працює прокуратура. Сам же підприємець від правоохоронних органів переховується. Він орендував землі на 49 років. Договір із ним було укладено неправомірно на основі листа «Укрфітотерапії», яка начебто від цієї землі відмовилась. Проте сьогодні цього листа ніхто не може знайти.

Зверталися колодіївчани до представників влади і з інших питань. Так, їх турбували відсутність Будинку культури, проблема освітлення вулиць та низькі ціни на молоко.

Тетяна ХОПТЯР.