П'ятница, 29 Березня 2024 р.
26 Грудня 2014

НОВЕ ДИХАННЯ «НІГИНСЬКОГО КАР’ЄРУ»

Нарешті, найболючіша рана району – ДП «Нігинський кар’єр» – поступово почала заживати. Підприємство, яке своїми мільйонними боргами вразило всю область, запрацювало. У вересні невпевненими кроками під пильним керівництвом директора ДП «Нігинський кар’єр» Миколи ТКАЧА тут почали відновлювати видобуток вапнякового каменю. Сьогодні на підприємстві кипить робота в дві зміни, а незабаром планують запустити ще й третю.

Микола ТКАЧУ День святого Миколая для колективу керівництво зробило подарунок – відкрило їдальню, в якій подають гарячі смачні обіди. Згодом планують збудувати й лазню, аби після важкої та брудної роботи працівники могли привести себе до ладу.

– Для нас важливо, щоб працівники відчували себе людьми, – ледве не в один голос кажуть директор Микола Ткач і технічний директор Віталій Білий.

Нині «Нігинський кар’єр» намагається подолати заборгованість із заробітної плати та податків, яку залишило «в дарунок» попереднє керівництво. Як розповів Микола Миколайович, ще у вересні підприємство мало борг перед працівниками 1 млн. 140 тис.грн., наразі половину грошей віддали. Як зазначають робітники, вчасно виплачують і поточні зарплати.

– Попереднє керівництво протягом чотирьох років викрадало надра, нищило підприємство, не сплачуючи ні податків, ні зарплат, – каже Микола Ткач. – Ще восени минулого року ініціативна група працівників підприємства організувала рух, аби визволити від них «Нігинський кар’єр».

Наші попередники жили на території підприємства, використовували електроенергію, газ, пальне, за які не платили. Якщо говорити про викрадені ресурси для цементної промисловості, то вивезено близько мільйона тонн сировини. Кар’єрМи залучили спеціалістів, які допомогли нам підрахувати збитки. Колектив направив звернення до правоохоронних органів для розлідування цієї справи.

Наразі підприємство-гігант повертають до життя 130 працівників. На жаль, більшість професіоналів, які раніше трудилися в Нігині, перейшли до інших кар’єрів, тому набирають новачків.

Уже відновили цехи з виготовлення вапнякового борошна, транспортний і електричний, відремонтували техніку. І хоча автомобілі та обладнання зношені, а камінь доводиться видобувати вручну, працівники сподіваються на покращення умов.

– Необхідно, аби запрацювала третя зміна, – наголошує Микола Миколайович. – Адже видобуваємо корисні копалини і маємо сплачувати за землю, надра, викиди в атмосферу, за трудові та земельні ресурси. Наразі підприємству не вистачає працівників, хоча ми й гарантуємо офіційне працевлаштування та соціальний захист.

Нині у ДП «Нігинський кар’єр» панує взаєморозуміння. Всі проблеми, яких у підприємства немало, вирішують спільно.

– Головне для нашого підприємства – аби не заважали працювати. Тоді все буде добре, – каже директор.

Тетяна ХОПТЯР.