П'ятница, 29 Березня 2024 р.
23 Січня 2015

РАЙОН ВИЖИВЕ?

Напевно, далеко не всім депутатам районної ради важливо, як житиме Кам’янеччина прийдешнього року. Адже зібрати кворум на позачергову сесію райради, яка відбулася 22 січня, виявилось завданням не з легких.

– Таке важливе питання для району, а ми тут розслабилися, – заявив голова райради Микола ЖОГАН. – Я повідомляю, якщо від державної влади надійде пропозиція про скорочення складу депутатського корпусу, першим дам на те згоду.

Проте за півгодини до сесійної ради завітали 44 особи з 86 і розпочали засідання. Як зазначив начальник управління фінансів РДА Олександр ФЕДИК, бюджет формували згідно із нововведеннями. Тепер сільські ради виживатимуть виключно за рахунок того, що зароблять самі. А поповнити власний бюджет вони зможуть з акцизного податку (алкоголь, тютюн, нафтопродукти), який сплачуватиметься за місцем здійснення підприємницької діяльності, єдиного податку та плати за землю.

Районний бюджет складає майже 250 млн.грн. Він базуватиметься, зокрема, на податку з доходів фізичних осіб, прибутку під підприємств комунальної власності тощо.

Передбачено на цей рік субвенції на соціальні пільги, медицину та освіту. Остання розрахована лише на НВК, ЗОШ та вечірні школи. Спортивні ж заклади, методичний кабінет, централізована бухгалтерія, позашкільна освіта і підвезення дітей до шкіл утримуватимуться за рахунок районного бюджету.

Як проживе цей рік район, поки не відомо, бо хоча виділена сума більша, ніж торік, але й життя подорожчало. Тому й не дивно, що запитання депутата районної ради Сергія ТИМЧУКА до Олександра Федика «Ми приймаємо бюджет проїдання чи бюджет розвитку?» виявилося майже риторичним.

Тетяна ХОПТЯР.