Субота, 20 Квітня 2024 р.
6 Лютого 2015

ЧИМ БІЛЬША ХАТА, ТИМ ПУСТІШИЙ ГАМАНЕЦЬ

Минулого тижня «Подолянин» розповідав про те, як оподатковуватиметься нерухомість у місті. Така доля чекає і на село. Але чи зможе бабуся із села, яка отримує мінімальну пенсію, виділити гроші на сплату податку за власну хату, яку зводила роками, та чи поповнять з цього свої кишені сільські ради?

– Податок на нерухомість визначає кожна сільрада окремо, – коментує начальник управління фінансів РДА Олександр ФЕДИК. – Вони можуть змінити розмір площі, з якої почнеться оподаткування, і керувати відсотками. Проте на житлову площу можуть поставити не більше як 2% від мінімальної заробітної плати, а на нежитлову, комерційну – до 1%. Фізичні особи виплачуватимуть ці гроші з наступного року. І хоча даними щодо всіх сільських рад поки не володію, та знаю: вони встановили податок тільки на великі будинки, тому надходження до місцевих бюджетів будуть дуже мізерними.

Наприклад, у Голоскові податок планується тільки на квартири площею більше як 100 кв.м та будинки – понад 240 кв.м і становитиме 1% від мінімальної заробітної плати – тобто, близько 12 грн. за 1 кв.м площі об’єкта за рік. За гаражі, хліви та інші присадибні прибудови селяни заплатять 0,01%. Релігійні установи, ФАПи, школи, дитячі садочки у Голосківській сільській раді від податку звільнили.

Колодіївська територіальна громада платитиме за квартири площею понад 80 кв.м і будинки – більш як 150 кв.м, а Орининська: за квартири – понад 100 кв.м, приватні будинки – 350 кв.м.

– Ми свій бюджет виконуємо і без цих коштів, тому моя ініціатива – аби цей податок взагалі обійшов наших селян, – зазначає Орининський сільський голова Ірина КОРЖЕНКО. – Та й взагалі вважаю, що такий податок ввести в дію буде дуже важко, адже багато хто не має технічних паспортів не те що на присадибні ділянки, а й навіть на житлові будинки.

Тетяна ХОПТЯР.