Четвер, 18 Квітня 2024 р.
27 Лютого 2015

КРИК ДУШІ ОЛЕКСАНДРА ФЕДИКА

Отримати на горіхи від начальника управління фінансів РДА Олександра ФЕДИКА довелося сільським головам і керівникам відділів під час колегії РДА 25 лютого.

Звітуючи про виконання зведеного бюджету району за 2014 р., Олександр Григорович зупинився на болючих проблемах району. Зокрема, звернув увагу присутніх на виконання податку з доходів фізичних осіб, питання туристичного збору, земельного податку тощо.

– Маємо багато невикористаних резервів наповнення бюджету за рахунок надходження орендної плати за землю, – розповів Олександр Федик. – Ставка в нашому районі значно нижча від середньої в області. Сільські голови мають розуміти, що це кошти громад, які могли б бути використані на благоустрій, покращення стану доріг, освітлення тощо. Зокрема, в Колодіївці найбільша кількість договорів за заниженими ставками, та чомусь досі ця проблема не вирішується.

Ще одне питання, про яке ми постійно говоримо, – залучення резервів орендної плати за площі проектних доріг, розміщених між  ділянками земельних часток, які використовують орендарі. У нас їх 708 гектарів! Сільгоспвиробники отримують з них доходи, які не оподатковуються і не потрапляють у скарбницю держави. А ми ще хочемо їздити хорошими дорогами! Тоді чому про це мовчимо?

Є ще одна проблема – плата за надра. Так, маємо бідну Гринчуцьку сільську раду, на території якої розміщена золота жила – кар’єр, з якого видобувають кремінь. Проте ніхто не звертає уваги на те, що камінь вивозять, заробляють на ньому гроші, а за надра не платять. Це крик душі, шановні, бо так не має бути!

Поділився Олександр Григорович і бажанням встановити котли на твердому паливі та перевести з часом ЦРЛ на автономне опалення. Щоправда, наразі таке бажання районної влади не підтримує область.

Розглядали під час колегії й питання соціально-економічного розвитку Кам’янець-Подільського району за 2014 р. та організації роботи органів місцевого самоврядування в розрізі звернень громадян минулого року.

Тетяна ХОПТЯР.