П'ятница, 29 Березня 2024 р.
10 Квітня 2015

БОЇТЕСЯ ЕПІДЕМІЇ – ВАКЦИНУЙТЕСЯ!

У березні в Кам’янець-Подільському районі проводився весняний комплекс протиепізоотичних заходів, який господарям обходився у 37 грн. 08 коп. за тварину. Проте людям не зрозуміло, чому вони повинні платити, якщо вакцинація безкоштовна.

БОЇТЕСЯ ЕПІДЕМІЇ - ВАКЦИНУЙТЕСЯ!Роз’яснення для наших читачів зробив начальник управління ветеринарної медицини району Олександр РЕШЕТНИК:

– Справді, вакцина є безкоштовною. Але гроші селяни сплачують за комплекс заходів: профілактичні послуги спеціаліста (14 грн. 88 коп.), консультація (18 грн.), дослідження на мастит (4 грн. 20 коп.). Розмір оплати за послуги, затверджені згідно із Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від

27 березня 2013 року.

Також для власників тварин наші фахівці розробили рекомендації з догляду, утримання, годівлі та уклали угоди на проведення обов’язкових діагностичних і лікувально-профілактичних ветеринарних заходів. Одночасно ведеться облік сільськогосподарських і домашніх тварин.

Спеціалісти районної державної лікарні ветеринарної медицини проводять профілактичні щеплення іншим сільськогосподарським тваринам і птиці. Вакцину замовляють на Сумській, Полтавській та Херсонській біофабриках за рахунок Державного бюджету.

Паралельно з проведенням комплексу весняних заходів спеціалісти ветмедицини району проводять щеплення в колективних господарствах і приватному секторі від ньюкаслської хвороби птиці, класичної чуми свиней, сказу котів і собак.

Власники господарств часто відмовляються від послуг ветлікарів, помилково вважаючи, що безкоштовна вакцина не може бути якісною, а лише нашкодить птиці та тваринам. Проте Олександр Решетник наголосив, що це не так – вакцина якісна і належно зберігається: ветлікарі витримують холодовий ланцюг, адже без спеціального обладнання досить важко зберегти живий штам вірусу. Навіть найдорожча вакцина знецінюється, якщо неправильно зберігалася або транспортувалася.

Щодо чуток про захворювання курей у господарствах головний ветеринар району відповів:

– Ситуація з інфекційними захворюваннями в районі благополучна. Наразі не зареєстровано жодного випадку хвороби Ньюкасла чи інших. При зверненні громадян Кам’янець-Подільського району на «гарячу лінію» спеціалісти ветмедицини оперативно виїжджають на місце захворювання або загибелі птиці, встановлюють причину та здійснюють оздоровлення домогосподарств. Ньюкаслівська хвороба птиці може виникнути у разі відмови від вакцинації. Найчастіше вона проявляється в курчат – вони стають пригніченими, відмовляються від корму, з’являється посіпування голови і хвоста, параліч крил, хрипіння. Кури перестають нестися, стають млявими, також виникає хрипіння, пронос. Щоб запобігти інфікуванню, господарі повинні звернутися до спеціалістів районної державної лікарні ветмедицини. Контактні номери ветпрацівників є в кожній сільській раді. Або ж можна телефонувати на «гарячу лінію» за номером: 4-09-75.