Субота, 20 Квітня 2024 р.
24 Квітня 2015

СУБСИДІЇ ЩЕ НЕМАЄ, А ЕМОЦІЇ ЗАШКАЛЮЮТЬ

Ажіотаж через подання документів для отримання субсидії в районі почався завчасно. Чимало людей зрозуміли, що заповнені декларацію та заяву треба подати в управління соціального захисту РДА до травня. Насправді ці документи повинні датуватися після 1 травня. І подавати їх можна буде і в червні.

Поспішати не варто, головне – зробити все правильно. Із декларацій, які вже подаються, з десяти правильно заповнена лише одна.

Начальник відділу грошових виплат управління соцзахисту Людмила БЛАЖІЄВСЬКА зазначила:

– У більшості випадків люди вказують неточні дані, скажімо, заробітна плата 1200-1800 гривень, а нам треба точну цифру: реальної заробітної плати без окремих податків за попередній календарний рік (12 місяців 2014 року). Часто подають відомості про зарплату за місяць, хоча треба за 12 місяців, не вказують ідентифікаційних номерів тощо.

Люди в районі стикнулися із проблемою правильного запису в декларацію доходів від паїв та плати за молоко. Щодо молока, в сільській раді треба взяти довідку 3ДФ («про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку»). За наявності цієї довідки селянам не треба давати даних про дохід від здачі молока.

Проблеми можуть виникнути і з паями, тому потрібно в податковій чи орендаря, можливо, і в сільській раді, взяти інформацію про офіційну ціну за паї. Часто траплялося, що орендарі давали людям більші суми, а в документах зазначали менші, щоб менше платити податків. У декларацію ж треба вказати ціну, яка подана в податкову.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.