П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
8 Травня 2015

ЯК У РАЙОНІ ФІТЬКАЮТЬ ГРОШІ

З початку року працівники об’єднаної державної фінансової інспекції, а в народі їх досі називають КРУ, стали кошмаром чи не для всіх бюджетників району. Зокрема, масштабні перевірки торкнулися працівників освіти і органів місцевого самоврядування. Про їхні результати на засіданні колегії РДА доповів начальник Кам’янець-Подільської об’єднаної державної фінансової інспекції Олександр ІЛАШ:

– Найбільші проблеми виявлені в управлінні освіти, молоді та спорту. Під ревізію потрапила документація від

1 січня 2012-го до 1 березня 2015 року. Виявилося, що видатки методичного кабінету та бухгалтерії за спожиті комунальні послуги на загальну суму 201,5 тис.грн. оплачені за рахунок коштів, які призначались на утримання інших підрозділів управління.

Встановлено, що консультативний навчальний пункт при Колибаївській ЗОШ, який мав би виконувати функції вечірньої школи, працює абияк. Із шести виїздів ревізорів на об’єкт перевірки, жодного разу не підтверджено присутність усіх слухачів зарахованих на навчання, а подекуди й самих викладачів. А за період, який моніторився, на цей заклад було використано бюджетних коштів більше як 400 тис.грн.

Проблеми з розпорядженням коштами є і в інших навчальних закладах району. Зокрема, у Довжоцькому НВК була така собі посада майстра виробничого навчання. Відповідно до вимог Міністерства освіти, ця посада вводиться при наявності сільськогосподарських машин і групи практичного навчання на цих засобах. З’ясувалося, що така група навіть не створювалась, адже на обліку школи ні транспортні засоби, ні сільськогосподарська техніка не реєструвались. А вчителю трудового навчання виплачувалась заробітна плата за двома посадами. Із державної скарбниці на це «непорозуміння» витрачено понад 100 тисяч гривень.

Також виявлено факт незаконної оплати праці одному з тренерів дитячої спортивної школи. На це з державного бюджету використано понад 20 тисяч гривень. Нарахування заробітної плати сумісникам за фактично невідпрацьований час призвело до незаконних витрат коштів майже на 14 тисяч гривень.

Посадовці, які допустили таку недбалість, лише розводять руками і перекидають вину одне на одного. 

Із сільських рад ревізію проведено в Гуменецькій, тут були виявлені факти нецільового використання бюджетних коштів та порушення при нарахуванні заробітної плати. За результатами контрольного заходу на 11 посадових осіб складені протоколи про адміністративні правопорушення. На цей час порушення усунені в повному обсязі. Винні посадовці покарані штрафами, а деякі – звільнені.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.