Середа, 24 Квітня 2024 р.
5 Червня 2015

СЕЛО ПРОТИ МІСТА

Скандальною стала вчорашня позачергова сесія райради. Бурхливу реакцію депутатів викликало рішення їхніх обласних колег, які 28 травня схвалили проект перспективного плану формування територій громад Хмельницької області. Згідно з цим документом, до Кам’янця-Подільського приєднуються такі села району: Жовтневе, Зіньківці, Кам’янка, Смотрич, Цибулівка.

Василь Сукач, Микола Жоган, Анатолій Кріль

56 обласних депутатів проголосували «за», не врахувавши думки громади. Адже голова райради Микола ЖОГАН, представники робочої групи та сільські голови на обласному рівні документально підтвердили небажання більшості виборців прилеглих сіл приєднуватися до міста.

Обуренню депутатів райради та сільських голів не було меж. Вирішили направити звернення до Президента України щодо грубого порушення вимог Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Член Хмельницького регіонального офісу реформ Сергій ЯЦКОВСЬКИЙ заспокоїв, що  облрада прийняла лише проект перспективного плану, тому до 15 липня можна вносити зміни. До того ж область тільки схвалює документ, затверджуватиме його вже Кабмін за висновками Міністерства регіонального розвитку.

– Перший заступник голови РДА Анатолій КРІЛЬ і міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ самі звернулися з ініціативою, щоб ці населені пункти включити у план з подальшим приєднаням до міста, – повідомив Сергій Віталійович.

– Хто з ким домовлявся, з’ясовуватимемо потім. Але ж я Вам на стіл поставив документи із рішеннями сільських рад, що вони не хочуть приєднуватися до міста. Чому Ви їх не врахували, тут же думка громади! – обурився Микола Жоган.

Опонент пояснив, що ці документи були подані запізно, і депутати обласної ради не мали змоги їх розглянути.

Міський голова Михайло Сімашкевич у коментарі для «Подолянина» в свою чергу підтвердив, що це рішення обласної ради не є остаточним, а лише робочим моментом. На думку мера, сьогодні говорити про результати зарано, оскільки зовсім мало часу відведено для громадських обговорень, роз’яснень жителям засад цієї реформи.

Тим часом громади приміських сіл не здаються, вони збирають підписи проти приєднання до міста. Скажімо, 733 підписи зібрали жителі с.Смотрич, 2000 – с.Жовтневе. У Кам’янській сільській раді взагалі не хочуть об’єднуватися не тільки з містом, але й з будь-ким із району.

Втім є й охочі поповнити своїми громадами наш район: зокрема, просяться до нас жителі Чемеровеччини. Циківська та Залучанська сільські ради хочуть об’єднатися із нашою Гуменецькою.

Висловився на сесії і новопризначений голова адміністрації Василь СУКАЧ. Його позиція щодо об’єднання – в інтерв’ю на стор.1.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.