Субота, 27 Квітня 2024 р.
26 Червня 2015

ЗВІДКИ В ДІТЕЙ САЛЬМОНЕЛА?

Олена Кириленко оглядає хворуВ інфекційному відділенні через харчове отруєння опинилися одинадцять маленьких вихованців нігинського садочка «Білочка». Замість того, аби бавитися з однолітками, дітки змушені були лежати під крапельницями і ковтати пігулки. Як згодом з’ясувалося, на лікарняні ліжка дошкільнят вклали сальмонела, ентеробактер та цитробактер.

За словами дитячого інфекціоніста Центральної райлікарні Олени КИРИЛЕНКО, перша дитина прибула 17 червня, а наступного дня – ще семеро. За станом на 19 червня, в інфекційному відділенні ЦРЛ лікувалися 10 маленьких нігинчан, у міській лікарні – один.

– Стан госпіталізованих дітей був середньої важкості, – зазначив лікар. – Усіх одразу обстежили, зробили необхідні аналізи та посіви. Було проведено і тести на ротавірусну інфекцію, однак її не виявили.

Всі дітки, котрі потрапили до лікарні, мали однакові симптоми: блювоту, пронос, біль у животику і температуру тіла аж під 40. Попередній діагноз лікарів – гастроентероколіт, викликав підозри у батьків, що нащадки могли отруїтися неякісними продуктами у дитячому садку.

– Лікарі пояснили, що у дитини інтоксикація від харчового отруєння, – під час спілкування із журналістами розповіла мати 4-річної Софійки Інна БАЗЬ. – Мабуть, у садочку з’їла щось несвіже. Висновки роблю з того, що масово похворіли ті малюки, які відвідували цей заклад.

Власне, на несмачний обід поскаржився і 6-річний Ярослав ТКАЧУК:

– Уранці я їв молочну кашу, а на обід – суп і кашу з рибою. Не сподобалася риба. Після того, як з’їв її, мене нудило.

Зокрема, помічник кухаря ДНЗ «Білочка» Олена КОВАЛЬСЬКА, котра теж опинилася у лікарні разом із двома малолітніми дітками, розповіла, що продукти (рибу, м’ясо, овочі) їм завезли за декілька днів до отруєння.

А доки медики робили все можливе, аби якомога швидше поставити дітей на ноги, причину отруєння взялися встановлювати працівники санепідслужби. Вони припускали, що атакувати дітей могли дизентерія, сальмонельоз, а також інфекції, викликані умовно-патогенною флорою. Як повідав головний санепідеміолог міста і району Олег КЕРНИЧНИЙ, фахівці провели 45 змивів із приміщень та обладнання, а на дослідження відправили проби 11 продуктів харчування. На кишкові інфекції було обстежено всіх працівників закладу. До речі, одна з них теж звернулася по меддопомогу із симптомами харчового отруєння. Разом із медиками було оглянуто решту дітей, які відвідували садочок.

19 червня розпорядженням голови райдержадміністрації Василя СУКАЧА садочок закрили на декілька днів. Відомо, що до «надзвичайної події» заклад відвідували 35 діток, а працювали там 10 вихователів.

Декілька днів лаборанти з’ясовували причину отруєння та встановили, що четверо дітей і виховательку «підкосила» сальмонела, решту – ентеробактер та цитробактер (умовно-патогенна флора).

– В частині продуктів і змивах виділено умовно-патогенну флору, що засвідчило про епіднеблагополуччя цього об’єкта, – зазначив Олег Керничний. – А щодо сальмонели, то, ймовірно, фактор її передачі був від хворої особи. Санепідслужба провела всі необхідні заходи щодо нерозповсюдження кишково-інфекційних захворювань у цьому садочку і домашніх вогнищах.

За станом на вчора, як повідомила Олена Кириленко, самопочуття дітей задовільне. Вже завтра їх планують виписати додому.

За фактом неналежного виконання обов’язків щодо охорони життя і здоров’я дітей правоохоронці райвідділу міліції відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.137 ККУ. Слідство триває.