Вівторок, 07 Травня 2024 р.
27 Листопада 2015

ПРО ЕКОНОМІКУ, БОРГИ І БОРЖНИКІВ

Обговорення соціально-економічного розвитку району за 9 місяців цього року стало головним питанням колегії РДА, яка відбулася 26 листопада. Як завжди, найактуальнішими стали проблеми заборгованості за комунальні послуги, земельні перипетії та виплати за паї.

ПРО ЕКОНОМІКУ, БОРГИ І БОРЖНИКІВ

Начальник відділу економічного розвитку і торгівлі РДА Ольга ЧІПІЗУБОВА доповіла, що за 9 місяців, у порівнянні з минулим роком, заборгованість мешканців району зі сплати за комунальні послуги зросла в декілька разів. Найбільшими є борги за спожитий газ. Із цим не погодилися сільські голови. За їхніми словами, чи не в кожен двір надходять повідомлення про заборгованість за газ на значні суми. Коли ж люди звертаються по роз’яснення, то у ТОВ «Хмельницькгазбут» пояснюють, що це технічна помилка. Тому, можливо, ці помилкові дані потрапили і до відділу економічного розвитку та торгівлі.

Щодо земельних питань, то Ольга Миколаївна повідомила, що орендарями вже виплачено понад 95% орендної плати.

– А є й такі аграрії, які досі не проводили виплат. Пояснюють тим, що час у них ще є до кінця року. Сподіваємося, що за грудень вони таки виплатять кошти за користування паями, – зазначила начальник відділу.

Більшість новообраних голів територіальних громад неприємно здивувалися цінами за оренду землі. Скажімо, в Грушці нова влада шокована, що село має договори, в яких земля віддана на 49 років усього за 250 гривень за гектар, хоча нинішня ціна сягає тисячі гривень.

Голова РДА Василь СУКАЧ пояснив, що таких випадків у районі чимало.

– Райдержадміністрація готова підтримати селян, у яких є претензії до орендарів землі, – каже Василь Олександрович. – Вихід потрібно шукати разом із представниками райради, Держземагентства і підприємцями. Зазвичай орендарі розуміють ситуацію і таки піднімають ціну.

Крім того, чимало запитань як у сільських голів, так і у членів колегії назбиралося до начальника відділу Держземагентства в Кам’янець-Подільському районі Олексія ПШЕТАКОВСЬКОГО. Насамперед скарги стосувалися затягування оформлення документації на землю та видачі ділянок учасникам АТО. Як зазначив Олексій Пшетаковський, його працівниками вже прийнято і опрацьовано понад 500 заяв від військових району.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.