П'ятница, 29 Березня 2024 р.
11 Грудня 2015

ЛІКАРНІ ОПТИМІЗУВАЛИ, ШКОЛИ ПЕРЕЙМЕНУВАЛИ

Чергова сесія районної ради 10 грудня почалася з урочистостей із нагоди Дня місцевого самоврядування, яке в Україні відзначають 7 грудня. Проте святковий настрій добряче попсували робочі моменти. Адже в порядку денному були як не оптимізація, то реорганізація.

Депутати прийняли рішення скоротити 5 ліжок патології вагітних і 10 хірургічних в Орининській районній лікарні №2 та 8 терапевтичних і 2 гінекологічні у Староушицькій районній лікарні №3. Крім того, обранці реорганізували Староушицьку районну лікарню, приєднавши її до Кам’янець-Подільської ЦРЛ. Реорганізація розпочнеться з 1 квітня наступного року. Закривати лікарню не збираються, втім її адміністративні та фінансові справи вирішуватиме центральна лікарня району.

Головний лікар ЦРЛ Віталій ШЕВЧУК зазначив, що зміни не вплинуть на якість надання послуг для населення.

– Питання оптимізації обговорюються вже не один рік, – каже Віталій Іванович. – Те, що в лікарнях закривають відділення, не означає, що ліквідують самі заклади. Скажімо, в Оринині посади хірурга та гінеколога не буде скорочено. Надалі спеціалісти прийматимуть пацієнтів у поліклініці. За останні п’ять років тут ніхто не народжував, і серйозні операції не проводять. Тому утримувати цілі відділення нераціонально. Внаслідок оптимізації можна буде зекономити понад 300 тисяч гривень на рік.

На фоні скорочення і тотальної економії досить дивним стало рішення про виділення 160 тис.грн. для придбання акустичної системи для відділу культури РДА. Але після обговорення грошей на мистецтво таки не пошкодували.

Гостро стояло питання щодо 12 шкіл району, які з підпорядкування Кам’янець-Подільської районної ради потрібно передати до Гуменецької об’єднаної територіальної громади.

– За зміною назв шкіл стоять цілі стоси документів, зміни статутів, печаток, і все це треба буде впорядкувати до початку ЗНО, – зазначила начальник відділу освіти Олена ПРОНОЗЮК. – На мою думку, варто було б зачекати із цим рішенням до кінця навчального року. Але, з іншого боку, нас підганяє фінансування, яке з нового року надходитиме безпосередньо на громаду.

Депутати обрали таки гроші та проголосували за реорганізацію.

Крім цих важливих для району питань, народні обранці затвердили регламент райради, положення про президію, внесли зміни до бюджету, прийняли положення про постійні комісії та утворили ще одну – «з питань поновлення прав реабілітованих», головою якої став заступник голови райради Віктор КРИВАК.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.