П'ятница, 29 Березня 2024 р.
18 Грудня 2015

ВІД РАЙОНУ ДО ГРОМАДИ – ПОСТУПОВО

ВІД РАЙОНУ ДО ГРОМАДИ - ПОСТУПОВО

Кінець року для очільників району найчастіше асоціюється із затвердженням бюджету. Цьогоріч це болюче питання ще більше заплутали об’єднані територіальні громади. Важкий перехідний період ускладнюється не лише звичним браком коштів, але й передачею закладів медицини, освіти та культури з балансу району.

14 грудня під керівництвом голови РДА Василя СУКАЧА відбулася нарада щодо питань формування і затвердження бюджетів району та об’єднаних громад. У заході взяли участь керівник апарату РДА Маріанна ВЕЛИКОХАТЬКО, начальник управління фінансів Олександр ФЕДИК, керівники, економісти та бухгалтери бюджетних установ, голови і бухгалтери Гуменецької, Китайгородської, Колибаївської об’єднаних територіальних громад.

Про результати наради нам детальніше розповів Василь Сукач:

– Усі ми прекрасно знали, на що йдемо, коли вступали в процес реформ. Створення трьох територіальних громад внесло певні корективи в роботу, але спільними зусиллями вийдемо на оптимальний результат. На сьогодні питання номер один – як фінансуватимуться освіта, медицина, культура, соціальна сфера об’єднаних територіальних громад.

Аби на їхнє утримання надходили державні субвенції, там мають функціонувати відповідні відділи для розпорядження коштами, а їх поки що немає. Тому разом із представниками громад вирішили, що з першого січня на свій баланс вони забирають тільки бібліотеки і соціальних працівників. До червня кошти на освіту та медицину громади делегуватимуть до районного бюджету. Таким чином дамо їм час для створення відділів освіти та медицини. Головне, що всі люди залишаться на роботі й гарантовано отримуватимуть заробітну плату. А звідки вона надходитиме – не принципово.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.