Четвер, 28 Березня 2024 р.
25 Грудня 2015

РАЙОН ДЕФІЦИТУ НЕ ВІДЧУЄ

Бюджет прийняли, бібліотеки та музеї передали до об’єднаних територіальних громад, старе обладнання Центральної районної лікарні списали, а Яценюка у відставку не відправили. Такою продуктивною, а в деяких питаннях і скандальною стала вчорашня третя (позачергова сесія) депутатів районної ради.

Про те, за що і як житиме район прийдешнього року, доповів начальник управління фінансів РДА Олександр ФЕДИК.

– Бюджет збалансований. На всі захищені статті, а це оплата праці бюджетникам, придбання медикаментів, продуктів харчування, комунальні послуги, соціальне забезпечення, – гроші є, – запевняє головний фінансист району. – Врахували й підвищення заробітної плати, скасування єдиного соціального внеску. А от на інші додаткові програми виділимо пізніше, коли буде перерозподіл коштів. До змін варто віднести те, що із січня райлікарня фінансуватиметься з обласного бюджету, на нашому утриманні залишаться ФАПи.

На формування бюджету неабияк вплинула територіальна реформа. У нас є три об’єднані територіальні громади, і з січня освітянська й медична субвенції та дотації обминатимуть бюджет району, а надходитимуть у громади. Загалом із районної скарбниці першопрохідці реформи забрали 52% доходів, і тепер наш бюджет менший на мільйон, ніж у трьох об’єднаних громад. Тому мусимо економити.

А ось питання про надання дозволу ЦРЛ на списання основних засобів пройшло із дискусіями, а цього тижня взагалі викликало хвилю обурення. Громадські активісти, зокрема і депутат райради Віталій БУРБАН, закликали 22 грудня прийти до лікарні та перевірити доцільність списання обладнання. Мова йшла і про автомобіль медичної пересувної лабораторії.

– Я вдячний активістам за те, що прийшли на ревізію. Вони переконалися, що майно, яке списуємо, зношене на 100%. А автомобіль-лабораторію нікуди не ховаємо і не плануємо списувати, а передаємо в зону АТО, що й підтверджують відповідні документи, – так відреагував на обвинувачення головний лікар ЦРЛ Віталій ШЕВЧУК.

Депутати таки пішли назустріч лікарні й списали оснащення на брухт. Результатом співпраці медиків і місцевих обранців стало покращення матеріальної бази райлікарні – вона збагатіла на новий операційний стіл. Кошти на придбання виділили депутати райради, а доставку оплатив нардеп Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО.

З питанням Яценюка не склалося, і обранці не підтримали звернення фракції ВО «Батьківщина» до Президента та Верховної Ради щодо відповідальності й відставки прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Прем’єра побажали залишити на посаді й звернулися до нього (і вищевказаних адресатів) із таким звернен-ням – про недоцільність внесення запропонованих законопроектом змін до податкового законодавства щодо оподаткування сільськогосподарських товаровиробників і представників малого й середнього бізнесу. Звернення зініціювали члени фракції Аграрної партії України.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.