П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Січня 2016

БЮДЖЕТ РАЙОНУ НЕ ІДЕАЛЬНИЙ, АЛЕ КРАЩИЙ НІЖ ТОРІК

Перша цього року сесія районної ради відбулася 12 січня.

Депутати зібралися на позачергове засідання, аби внести зміни до районного бюджету. Проте не менш важливим питанням стала передача навчальних закладів району в комунальну власність об’єднаних територіальних громад. За це рішення депутати вже голосували 10 грудня, проте тодішній його зміст не відповідав вимогам реєстраційної служби. Після тривалих обговорень і консультацій обранці віддали голоси за оновлені розпорядження щодо передачі.

Не обійшлося цього разу і без відзнак. Подяки від батальйону «Миротворець» за допомогу військовим, які перебувають у зоні АТО, отримали голова райради Борис БЕЦ і підприємці району, а Слобідсько-Кульчієвецький сільський голова Руслан НЕСТЕРОВ – нагрудний знак «Гідність та честь».

Все ж, головне питання, через яке депутати збиралися позачергово, – бюджет. Після прийняття Держбюджету районній скарбниці перепало додатково більше як 55 млн.грн. Обранці спрямували ці гроші для галузей освіти, медицини та соціального захисту.

Районний бюджет цьогоріч становить 270 млн. 774 тис.грн. Із них власних доходів – усього 20 млн. 771 тис.грн., базова дотація з Державного бюджету – 13 млн. 333 тис.грн., а всі інші кошти – понад 236 млн.грн. – державні субвенції на освіту, медицину та соціальний захист.

На освіту передбачено:

                – 49 млн. 169 тис.грн.

Соціальний захист:

                – 164 млн. 500 тис.грн.

Медицину:

                – 31 млн. 500 тис.грн.

Культуру:

                – 7 млн. 138 тис.грн.

– Це лише бюджет району, кожна сільська рада і об’єднані територіальні громади до кінця місяця подадуть ще свої розрахунки, – розповідає начальник управління фінансів РДА Олександр ФЕДИК. – Прирівнювати цей рік до минулого не можна, бо суттєво змінилася законодавча база саме в плані видатків. Усе ж бюджет 2016 року не ідеальний, але й не гірший ніж торішній. Це насамперед стосується доходів сільських рад. За дохідною частиною бачимо, що їм стовідсотково залишився єдиний податок, який до того ж збільшили ще у два рази. Якщо торік його сплатили п’ять мільйонів гривень, то цього року очікуємо одинадцять.

Не бачать у районному управлінні фінансів проблем із забезпеченням соціальних гарантій. Це стосується як субсидій, так і виплати допомоги при народженні дитини, малозабезпеченим сім’ям тощо. А от суттєвою проблемою стало пільгове перевезення пасажирів. Як район вирішить її, дізнаємося в лютому. 

На утриманні району залишаються райрада, районний архів, спортивна школа, субвенції сільським радам на дитячі садки і будинки культури. Закладено у бюджет і безкоштовне харчування всіх школярів 1-4 класів до кінця року. Хоча, відповідно до закону, на нього мають право лише діти пільгових категорій.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.