П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
12 Лютого 2016

ІНТЕРНАТ – ГРОМАДІ, ЩОБ НЕ ДІСТАВСЯ СВИНЯМ

«Школу-інтернат у Заліссі не закривати!» – таке рішення прийняли учасники виїзного засідання тимчасової комісії облради, яке відбулося 9 лютого. До спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату на перевірку приїхали голова Хмельницької облради Михайло ЗАГОРОДНИЙ, члени робочої групи, депутати.

ІНТЕРНАТ - ГРОМАДІ, ЩОБ НЕ ДІСТАВСЯ СВИНЯМ

Дамоклів меч над закладом висить уже давно. У вересні-жовтні дітей перевели до інших спеціальних закладів області, всіх педагогів звільнили, у штаті залишилися лише 7 осіб (з 54-х).

Питання про припинення діяльності інтернату неодноразово порушувалося на сесіях облради, проте не знаходило позитивного вирішення, найбільшою проблемою завжди ставало забезпечення роботою вивільнених працівників.

Зі сльозами на очах прийшли екс-учителі-реабілітологи на зустріч із головою облради. Разом із ними оглядали колишні класи, майстерні, спортзал, медичні палати і вже не сподівалися, що колись тут знову лунатиме дитячий сміх.

– Ви не уявляєте, як це страшно зранку прокидатися і знати, що тобі немає куди йти, що за партами не сидять твої учні. А вони ж найбільше потребували нашої допомоги, уваги, – не стримуючи сліз, ділиться переживаннями колишня працівниця.

Чи не найбільшими противниками закриття інтернату виступають обранці від політичної партії «За конкретні справи». Саме во-ни на сесії обласної ради, яка відбулася 22 грудня, відстояли заклад. І тоді ж депутат від цієї політичної сили, кам’янчанин Микола ХАРКАВИЙ вніс пропозицію створити міжвідомчу комісію, аби знайти альтернативу звільненням і ліквідації.

– Головна проблема цієї школи – конфлікт між директором і педагогічним колективом, – пояснює Микола Харкавий. – За нашою інформацією, керівник  свідомо не набирав сюди дітей, не був зацікавлений у тому, щоб заклад працював. А ми, представники громади, депутати, не маємо морального права закривати його, залишати без роботи вчителів і без належної реабілітації дітей лише через  незрозумілі дії керівника.

Альтернативу ліквідації інтернату таки знайшли. Михайло Загородний повідомив, що до обласної ради звернулася голова Гуменецької об’єднаної територіальної громади Інна АБДУЛКАДИРОВА з пропозицією передати цілісний майновий комплекс школи-інтернату в комунальну власність громади. Представників області цікавило, чи потягне громада таку валізу без ручки. Бо ж інтернат обласній раді обходився у більш ніж 3 млн.грн. на рік.

– Буде важко, але потягнемо, – заявила Інна Григорівна. – Ми прекрасно розуміємо, на що йдемо. Але робочі місця в селі, навчання і реабілітація дітей – на першому місці. Більше як двадцять років я співпрацюю із цим закладом, привозила сюди діток, бачила роботу вчителів, те, наскільки вони віддавалися своїй справі. І впевнена, що ці люди знову наберуть групи.

Приміщень багато, територія велика. Можливо, тут організуємо ще будинок для  пристарілих жителів. Хай це буде дорого, зате краще, ніж сюди влізе приватник і розводитиме тут свиней.

Члени тимчасової комісії підтримали цю пропозицію, але вирішальне слово буде за депутатами облради.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.