Субота, 20 Квітня 2024 р.
26 Лютого 2016

УПРАВЛІНСЬКІ ПИТАННЯ СКОЛИХНУЛИ ГРОМАДУ

Шкільна проблема Супрунковецької ЗОШ вийшла на загал не лише громади, а й усього району. Пристрасті довкола посади директора цієї школи вирували навіть у сесійній залі районної ради під час засідання 18 лютого.

Почалося все з того, що екс-директора Супрунковецької ЗОШ Валентина Сосновського обрали старостою сіл Супрунківці та Тернавка. На його місце виконувачем обов’язків голова Гуменецької об’єднаної територіальної громади Інна Абдулкадирова призначила одного з учителів закладу. Проте окремі члени педколективу категорично виступили проти нього. По допомогу звернулися до районної ради.

Інна Григорівна знайшла вихід із ситуації – і вже за декілька днів привезла до школи нового очільника – Валентину Гринжук, яка до цього займала посаду заступника директора з навчально-виховної роботи Колубаївської ЗОШ. За її плечима 22 роки педагогічного стажу.

Та, як виявилося, найбільша біда навчального закладу полягала зовсім не в директорові. Трухляві вхідні двері, старі вікна, похмурий фасад, проблеми з опаленням. Усередині картина також не втішає, насторожив і запах цвілі в кімнатці, де займаються вихованці дитсадка.

Величезне приміщення об’єднало в собі і школу, і ДНЗ. Проте дітлахів тут обмаль: 7 дошкільнят і 17 школярів, із якими працюють понад 20 осіб.

– Головна проблема школи – наповненість. Тому варто займатися не управлінськими питаннями, а бесідами із батьками, які віддають своїх дітей до інтернатів і навчальних закладів інших сіл, – звернулася до педколективу голова Гуменецької об’єднаної територіальної громади. – Поясніть людям, що сільська рада виділила кошти на харчування не тільки малозабезпечених, а й усіх школярів 1-4 класів. Є можливість надавати матеріальну допомогу, але тільки щоб повернути малих додому, щоб навчалися вони в місцевій школі та жили в сім’ях, а не в сиротинцях.

Як би нам не було важко утримувати заклад з місцевого бюджету, але він таки працюватиме. Можливо, стане перших ступенів або школою-садочком, але буде. Бо всі ми знаємо: де немає школи – там немає села.

Крім того, в Гуменецькій об’єднаній громаді не втрачають надії на відродження Абрикосівського навчального закладу. Питання, аби він розпочав роботу вже з 1 вересня, є пріоритетним для громади.

Кошти як на ремонт, так і на утримання навчальних закладів виділятимуться із місцевого бюджету.



Вікторія КОЖЕВНІКОВА.