П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
11 Березня 2016

ПОЛЯ ПОТЕРПАЮТЬ ВІД СПРАГИ, АГРАРІЇ – ВІД НЕСТАБІЛЬНОСТІ

Цьогоріч аграрії запланували засіяти майже 74 тисячі гектарів полів району. Загалом зернові культури займуть майже половину всіх посівних площ. На 18 тис.га вирощуватимуть ярі зернові, ранні ярі зернові, а також кукурудзу на зерно. Більше як 16 тис.га ще з осені відвели під озимину. Планів багато, а роботи ще більше. Проте нашим землеробам несолодко. Гірчить як від погодних, так і економічних умов. Про них нам розповіли теоретики та практики величної професії.

ПОЛЯ ПОТЕРПАЮТЬ ВІД СПРАГИ, АГРАРІЇ - ВІД НЕСТАБІЛЬНОСТІУ заступника начальника управління агропромислового розвитку РДА Надії Сузанської ми запитали про стан посівів на початок березня та умови посівної кампанії.

– Восени сівба озимих культур відбувалася у дуже складних умовах, – розповідає Надія Михайлівна. – Недостатня кількість вологи суттєво змістила строки сівби озимих культур. Частина площ озимини в зиму зайшла у фазі сходів.

А це дуже негативно вплине на урожай, оскільки низькі температури

в січні погіршили стан озимини.

Навесні аграріям також буде непросто. В рази збільшуються витрати на проведення комплексу весняно-польових робіт. Не всі господарства забезпечені власними коштами, без банківських кредитів не обійтися, а цьогоріч відсоткова кредитна ставка складає 17-23%. Усе ж, як би сутужно не було, але аграрії вже на 78% забезпечені мінеральними добривами, значно менше засобів захисту рослин від бур’янів, хвороб і шкідників. Проте їхню кількість закуповуватимуть уже відповідно до потреби.

За інформацією управління АПР, за станом на початок березня, з посіяних 16 тис.га у доброму та задовільному стані перебувають 14,5 тис.га, або 91%, у слабкому та зрідженому стані – 1,4 тис.га, або 9%.

Дещо гірший стан посівів озимого ріпаку. З посіяних 3,1 тис.га в доброму та задовільному стані перебувають 88% площ, а 12% – у слабкому та зрідженому.

А от головний агроном ТОВ «Агро-Еко XXI» Кондрад Павлак не поспішає із висновками, бо попереду мінливий березень, який сильними морозами може завдати значних збитків.

– Про остаточні результати перезимівлі озимини говорити зарано. Наскільки пошкоджені рослини, та як вони вийшли із зими – покаже квітень.

Єдине, що можна констатувати сьогодні, – це те, що зима була несприятливою для озимих культур. Відсутність снігу і дощів дуже негативно вплинула на результат. Вологи у землі катастрофічно не вистачає. Ми вже сьогодні вносимо аміачну селітру і карбамід, бо переживаємо, що потім не буде вологи, і вони не засвояться в землі.

Другу весну поспіль поля нашого району потерпають від спраги, а аграрії – від коливання курсу валюти, підвищення податків і нестабільності ринку.

– Мало того, що несприятливі кліматичні умови, то ще й економічні та політичні перипетії мають вплив на його реалізацію, – переконаний директор ТОВ

«Агросолюшнс» Віталій ЗАВАДСЬКИЙ. – Неабияк на аграріїв впливає збільшення податків, відміна автоматичного повернення ПДВ. Якщо торік вижили за рахунок незначних запасів, то цьогоріч паски затягуватимемо ще далі. Чи дасть таке ведення господарства позитивні результати – покаже час.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.