Четвер, 25 Квітня 2024 р.
11 Березня 2016

НАМ БИ ТАКИЙ СМІТНИК, ЩОБ НЕ СМЕРДІВ

– У нашому селі Довжок, на центральній вулиці, зовсім не далеко від школи, – стихійне сміттєзвалище, яке забруднює землю, воду, повітря, – із хвилюванням у голосі зателефонувала до редакції місцева жителька. Вона пояснила свою позицію, але представитись не забажала.

Рік за роком депутати всіх рівнів ось так зносять і викидають сміття– Щотижня до села приїжджає машина і вивозить відходи. Річ у тому, що немає урни, куди їх можна скидати. Люди складають прямо на землю, неподалік від кринички, з якої всі п’ють воду. Собаки риються у смітті, розривають пакети – і весь їхній вміст розлітається селом.

Про цю проблему добре знає Довжоцький сільський голова Руслан Рябий, проте каже, що вирішувати її треба комплексно і всією громадою. Бо одна чи дві урни на півсела ситуації не врятують, а навпаки, ще погіршать.

– Сьогодні люди знають, що машина їде в п’ятницю, тому в четвер виносять сміття. Потім приходить прибиральник і зачищає все, що залишилося. Таким чином весь тиждень на цьому місці чисто. Якщо ж стоятиме урна, то відходи носитимуть щодня, і ті ж самі мешканці, які просять їх через газету сьогодні, завтра вимагатимуть перенесення подалі від подвір’їв через сморід і антисанітарію. До того ж до мене ніхто не звертався щодо виділення урн. Якщо буде звернення, розглянемо його на сесії сільської ради. Наразі плануємо встановити урни на зупинках громадського транспорту.

Розповів Руслан Петрович, як проблему вивезення сміття років ще сорок тому вирішили жителі Довжка, які живуть на цій же вулиці.

– Мешканці уклали договір із компанією, яка вивозить сміття. Спільно оплачують її послуги і власними силами зачищають територію. Витрати на утилізацію для них незначні, а результат говорить сам про себе.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.