П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
22 Квітня 2016

ШКОЛИ НЕ ЗАКРИЛИ І НОВУ ДОРОГУ ОБГОВОРИЛИ

Реорганізація шкіл, зміни до бюджету та земельні перипетії стали ключовими темами порядку денного VII сесії Гуменецької сільської ради об’єднаної територіальної громади, яка відбулася 15 квітня. Але розпочали з приємного: новообраному депутату Павлу ДОВГОПОЛУ вручили депутатське посвідчення, а обранців-іменинників привітали із днями народження.

Гуменецька ОТГ вийшла на шлях реформ, продиктованих обставинами. Насамперед це стосувалося самої процедури голосування. Поки тут немає системи, схожої на «Раду», депутати на спеціальних картках ставили позначки і підписи під ними за кожне рішення.

ОБ’ЇЗНА ДОРОГА – АЛЬТЕРНАТИВА СТРАЙКАМ

Під час обговорення будівництва об’їзної дорогиРозпочали засідання з розгляду екологічних питань: проблеми питної води в с.Вербка, де треба будувати нову свердловину; вивезення курячого посліду агрофірми «Авіс», а ще будівництво дороги в обхід села. Ця дорога вирішила б проблему вивезення посліду, а найголовніше – вберегла б від руйнування 46 будинків гуменчан на вул.Першотравнева, які розвалюються через те, що селом постійно курсують багатотонні вантажівки. Воно й не дивно, адже на території сільської ради працюють цементний завод, кар’єри, ковбасня, птахофабрика. Місцеві мешканці вже й дорогу тут перекривали, не пускаючи вантажі, але проблеми це не вирішило.

Разом із гуменчанами шляхи виходу із ситуацій, що склалися, шукали і представники політичної партії «За конкретні справи», депутати обласної ради Микола ХАРКАВИЙ, Володимир ПОВОРОЗНИК і депутат райради Ніна СКАВРЕНЮК. Будівництво об’їзної дороги стало для них пріоритетним питанням. Микола Олександрович пообіцяв на обласному рівні озвучити цю проблему і контролювати її виконання. А обранці об’єднаної територіальної громади, в свою чергу, ухвалили відповідне звернення до обласних колег.

Обласні депутати і сільський голова Інна АБДУЛКАДИРОВА після сесії вирушили на «Авіс», аби обговорити згадану проблему. Про свій візит вони повідомили завчасно, але зустрітися із керівником агрофірми так і не змогли – в телефонній розмові той повідомив, що терміново виїхав до столиці.

РЕОРГАНІЗУВАТИ, АБИ ЗБЕРЕГТИ

Під час сесії депутати сільради активно обговорювали і освітянські питання. Зійшлися на тому, щоб реорганізувати чотири школи із мінімальною наповненістю школярами: Супрунковецьку, Великозаліську, Думанівську, Колубаївську.

До них приєднають ДНЗ, створивши дошкільнятам відповідні умови.

– Згідно з новим законодавством, із вересня не фінансуватимуться за рахунок держави школи, де навчаються менше як 50 учнів. Ми об’єднали їх із дитсадками, щоб врятувати від закриття і отримати субвенцію на зарплату вчителям, – пояснила голова Інна АБДУЛКАДИРОВА. – Про закриття шкіл мова навіть не йде, адже всі ми добре знаємо: якщо в селі немає школи, то практично немає і самого села.

А вже 20 квітня в Гуменцях відбувся семінар із питань оптимізації мережі навчальних закладів за участі місцевих освітян і експертів шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» Айдера СЕЇТОСМАНОВА та Войцеха МАРХЛЕВСЬКОГО. Лейт-мотивом їхніх виступів стало зауваження, що оптимізацію варто розглядати не як спосіб заощадження коштів, а як реформу, яка покращить якість освіти. Бо ж ні для кого не секрет, що в громаді є школи, де на утримання учня витрачається більше як 20, а то й 40 тисяч гривень на рік. Ці кошти краще спрямувати не на зарплату вчителям і оплату комунальних послуг, а на покращення матеріально-технічної бази шкіл.

Гуменецька громада часто зустрічає гостей. Тут є що показати, зокрема, продемонструвати області та всій країні, що територіальна реформа об’єднання громад приносить користь, якщо за управління громадою беруться професіонали.

Чого вартий лише місцевий клуб із сучасними ремонтами та меблями на 500 посадочних місць. Сюди не соромно ні столичних, ні світового рівня артистів запрошувати. А новому гуменецькому садочку, відкриття якого заплановане на травень, позаздрять, напевно, і європейські малюки: просторі приміщення, екологічні меблі, іграшки, гойдалки, нова сантехніка, посуд, рушнички. Все це чекає на гуменецьких діток трьох-шести років.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.