П'ятница, 29 Березня 2024 р.
13 Травня 2016

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ПІСЛЯ ПІКЕТУ КАР’ЄРУ?

Мешканці Вербки та Привороття Другого наприкінці минулого тижня розпочали пікетування роботи Вербецького кар’єру.

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ПІСЛЯ ПІКЕТУ КАР’ЄРУ?

Рік тому тут теж були протести. Тодішній виконавчий директор ТОВ «Укрпромбуд» (саме ця фірма з київською пропискою веде видобуток у кар’єрі) Сергій Косткевич зменшив потужність вибухів, а згодом взагалі почав використовувати пристрій, який ріже, а не підриває камінь.

Цьогоріч кар’єр отримав нового керівника. Вибухи, а з ними й протести, відновилися. Селяни-активісти влаштували постійний пікет біля кар’єру, унеможлививши видобуток.

– Скільки ми не зверталися до керівництва підприємства, нам жодного разу не показали дозвільної документації на роботи, – розповідає одна із активістів Валентина СВІДЕРСЬКА. – Нас це турбує, бо руйнуються будинки. Крім того, подивіться, кар’єр уже врізався просто в ліс.

А проблеми у людей справді серйозні. 6 травня ми обійшли помешкання, котрі розташовані найближче до кар’єру. Майже кожен будинок (чи то старіший, чи недавно зведений) всіяний тріщинами. На деяких з них видно, що фундамент цілий, а стіна вище «репнула».

– Ми хочемо зустрітися з власником, аби він відшкодував нам збитки, – каже мешканець Привороття. – От недавно зробили ремонт, а будинок знову потріскав. Чомусь науковці-сейсмологи приходять до нас на подвір’я, аби виміряти силу поштовхів, лише тоді, коли сильно не трусить, зате коли хата «підскакує» – їх немає.

Виконавчий директор ТОВ «Укрпромбуд» Михайло ПАСІЧНИК сказав журналістам, що проблему вирішить, але треба дочекатися приїзду керівництва з Києва.

– Люди праві, тут питань немає, – коментує голова Гуменецької об’єднаної територіальної громади Інна АБДУЛКАДИРОВА. – Адже вибухові роботи мали б проводитися за 300 метрів від першого будинку. Проте сам кар’єр знаходиться за межами населеного пункту, тож всі питання погоджувалися з обласною владою. Якщо Кабмін прийме закон, щоб об’єднані громади керували землями за межами населених пунктів, ми матимемо більше повноважень.

Та, звичайно, кар’єр не закриють, там працюють близько 80 наших людей. Треба знаходити компроміси.

Як стало відомо цього тижня, до протестувальників доїхали кияни, яким вдалося вмовити селян припинити пікет. Але чи надовго?

– Ми владнали проблеми та вживаємо відповідні заходи, – каже Михайло Пасічник. – Оглядаємо будинки із тріщинами, щоб зробити висновки. Також залучили вчених: сьогодні технології дозволяють проводити вибухи зі значно меншою зоною небезпеки, куди не підпадатимуть хати й городи.

– Представники «Укрпромбуду» нам багато наобіцяли на словах, але на папері запропонували угоду, яка нас не влаштовує, – заявив активіст Володимир Крушановський. – Поки ми не дійшли згоди, але висунули підприємству вимогу – до 30 травня надати всі дозвільні документи, гарантійний лист про безпечні роботи та призначити незалежних експертів для оцінки збитків. В іншому разі ми відновимо пікетування.