Четвер, 25 Квітня 2024 р.
24 Червня 2016

ЗАМІСТЬ ФАПу В АМБУЛАТОРІЮ

Члени постійних комісій райради протягом 21-22 червня активно готувалися до чергової сесії, пріоритетним питанням якої буде реорганізація фельдшерсько-акушерських пунктів у амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Як пояснив нам головний лікар районного центру ПМСД Василь ЯКОВЕНКО, завдяки цьому рішенню медицина в селах району перейде на нову якість.

– У ФАПах надається лише долікарська допомога медсестрою, фельдшером, акушеркою. На їхній базі ми плануємо створити амбулаторії, в яких працюватимуть лікарі, будуть і ліжка денного перебування хворих. Таким чином отримаємо вищий рівень надання медичної допомоги, – переконаний Василь Іванович.

Те, що реформи в галузі медицини необхідні, – всім відомий факт, адже проблем тут чимало. Не приховує їх і головний лікар районного центру ПМСД. За його словами, забезпечення ФАПів не вельми, на цей момент обмежена кількість медикаментів на невідкладну допомогу, на пільгове забезпечення. Причина проста – фінансування відбувається за рахунок медичної субвенції, яка розраховується за кількістю жителів. Наразі 83-85% із виділених коштів спрямовуються на оплату заробітної плати. Проте Василь Яковенко висловив сподівання, що подальші зміни в країні та районі зокрема таки покращать безвихідне становище.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.