Четвер, 25 Квітня 2024 р.
24 Червня 2016

ДОЩІ ПІДТЯГНУЛИ ЗЕРНОВІ

Погодні умови цьогорічної весни негативно вплинули на ріст і розвиток зернових культур, зокрема на формування колосу. Стан посівів озимої пшениці викликав велике занепокоєння. Проте погодні умови червня з середніми температурами повітря та помірні дощі дещо покращили ситуацію й стали сприятливими для наливу зерна озимих і ранніх ярих зернових культур.

Проте, за інформацією відділу агропромислового розвитку РДА, підвищена вологість повітря теж мала негативні наслідки, адже сприяла розвитку грибкових хвороб на листках рослин, поширенню шкідників і збільшенню кількості бур’янів. Тому аграріям доводилося вживати хімічних і агротехнічних заходів для боротьби із цими факторами.

– Наразі озимий ячмінь перебуває у фазі воскової або повної стиглості зерна. Всього в районі збиранню підлягають 1546 га. Пшениця озима, посівна площа якої складає 14 222 га, перебуває у фазі молочно-воскової та середини воскової стиглості. Посіви ярих зернових культур (ячмінь, пшениця) – у фазі колосіння, – розповідає начальник відділу Надія СУЗАНСЬКА. – Також одним із перших підлягатиме збиранню озимий ріпак, площа якого становить 2914 га. Наразі відбувається формування насіння – дозрівання стручків.

Строки початку збирання врожаю залежатимуть від погодних умов, часу сівби культур, а також зони вирощування.

Агроформування південнішої зони планують приступити до збирання врожаю вже наприкінці червня.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.