Четвер, 25 Квітня 2024 р.
15 Липня 2016

«ХТО Ж БРЕШЕ: БЕЦ ЧИ ПРОКУРАТУРА?»

«ХТО Ж БРЕШЕ: БЕЦ ЧИ ПРОКУРАТУРА?»

Не встигла у районній раді запрацювати система «Віче», як обранці взялися її блокувати. Позачергова сесія, запланована на 12 липня, передбачала розгляд бюджетних питань, проте окремі депутати заблокували трибуну. Свої дії пояснили тим, що так воюють проти «кулуарщини» у райраді. Згодом стало відомо, що мають вони і серйозний компромат на голову ради Бориса БЕЦА. Того дня він переніс засідання на 14 липня.

Однак дива не сталося, і через день сесія продовжилася блокуванням. Позицію «страйкарів» пояснив депутат Іван ГРОМИК:

– Представників чотирьох фракцій ради ­ ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «За конкретні справи» та «Аграрної партії» ­- обурило свавілля у райраді та численні порушення. Суд неодноразово скасовував рішення наших сесій. Цього разу нам навіть не дали можливості обговорити внесення змін до бюджету. А ціна питання -­ мільйони гривень!

Екс-­голова райради Микола ЖОГАН взагалі заявив, що нинішній керівник ради ще із березня не має права виконувати посадових обов’язків. Свої слова підтвердив посиланням на подання Кам’янець­Подільської місцевої прокуратури до райради.

Його текст на сесії зачитала депутат Віта ГОРОХОЛІНСЬКА.

– Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», повноваження особи, обраної на посаду місцевою радою, достроково припиняються, а особа звільняється з посади без прийняття рішення ради у випадку, якщо вона не пройшла спеціальної перевірки або не надала у встановлений Законом строк згоди на її проведення.

У поданні стверджується, що цього Борис Бец не зробив, чим порушив вимоги Закону. Прокуратура ще у березні рекомендувала депутатам провести службове розслідування і надати їй висновки не пізніше 16 квітня.

У свою чергу Борис Бец запевнив, що відповідні документи вчасно надав і перевірку таки пройшов. На сесії він попросив створити комісію, яка б дослідила це питання, проте не побажав бачити у її складі окремих депутатів.

 -То хто ж бреше: Бец чи прокуратура? -­ не витримав Микола Жоган. -­ Ще у березні треба було створити комісію, та це питання на сесію не виносилося. Воно замовчувалося. Навіть депутати не могли отримати цього документа, за ним нас направили аж у прокуратуру.

Після тривалих перемовин обранці трибуну розблокували і взялися до роботи. Створили навіть комісію, про яку говорили.

А поки народні обранці обливали один одного брудом, у сесійному залі зібралося чимало люду, серед яких ­ директори шкіл, учителі й активісти. Казали, що прийшли, бо переймаються долею сільських доріг, шкіл, медицини. Вони активно виступали проти блокувальників, благали «приступити до роботи і покращити таке важке життя селян». Правду кажучи, запалу активістів надовго не вистачило. За годину­дві сесійних перипетій вони згадали, що жнива, та й на городах багато роботи, тому просили швидше завершити сесію.

Як тільки обранці одноголосно проголосували за бюджетні питання, борців за права селян як вітром здуло. Їх уже не цікавило питання виділення коштів на розбиті дороги району. З приводу ситуації, що склалася, висловився депутат Ігор ГАЙ. Він сказав, що ця сесія нагадала події 2014 року, коли бюджетників силоміць привозили на засідання.

Незважаючи на шалені пристрасті, обранці внесли зміни до районного бюджету, який збільшився на понад 23 мільйони гривень. Джерелами такої солідної суми стали державні субвенції на освіту і медицину, виплату соціальної допомоги, надання субсидій. Кругленька сума (а це більше 282 тис.грн.) назбиралася за рахунок субвенцій із бюджетів об’єднаних територіальних громад, сільських, селищної рад і понад 2 млн.грн. нерозподіленого вільного залишку кош­тів районного бюджету.

Гроші спрямували на компенсацію пільгового проїзду, пільгові медикаменти і пально­мастильні матеріали для ЦПМСД, капремонт покрівлі морга, придбання віконних блоків і ко­мп’ю­терної техніки для ЦРЛ.

43 тис.грн. перепаде і Старо­ушицькій райлікарні. У рамках програми розвитку автомобільних доріг 70 тис.грн. були передані Слобідсько­Кульчієвецькою та Ластовецькою сільрадами від­повідним службам.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.