П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
29 Липня 2016

ТРУБИ Є, ВОДИ НЕМА

– Ще з весни у моєї сестри, яка проживає в Жванці, немає в крані води,- з такою скаргою зателефонувала до редакції Любов РОСЛОВА. – У більшості місцевих мешканців таких проблем немає, а в цій частині се-ла – справжня біда. І живуть тут лише пенсіонери, які не мають можливості ні помитися, ні їсти приготувати! Невже таку елементарну послугу ось уже стільки місяців не може надати ні місцева, ні районна влада?!

Епопея з водою у Жванці триває давно. В серпні минулого року «Подолянин» уже писав про трухляві жванецькі труби, через постійні пориви яких частина села місяцями сидить без води. Виділялися і значні суми на ремонт водопроводу, люди хотіли створити навіть власне комунальне підприємство, яке б опікувалося водогоном. Проте далі розмов справа не пішла.

Чому проблема так і не вирішилася, пояснив сільський голова Олександр СОЛТИНСЬКИЙ:

– За кошти, які були виділені торік, закупили сучасні пластикові труби. Проблема в тому, що значну їх частину треба прокладати під дорогою загального значення, а на це необхідні спеціальні дозволи та, знову ж таки, немалі гроші. Крім того, на низький тиск у кранах вплинула посуха. Ще однією причиною є й те, що мешканці, в яких є вода, думають лише про себе: витрачають занадто багато, поливаючи городи, тому на іншу частину села води вже не вистачає.

Причина відсутності комунального підприємства чи кооперативу банальна – у селі не можуть знайти людину, яка б очолила нову структуру. Та й чимало селян проти його створення, бо тоді таки доведеться сплачувати за спожиту послугу.

Очільник села обіцяє, що найближчим часом питання водопостачання таки вирішить, адже знайшли альтернативне рішення – тимчасово підключитися до найближчої колонки, в якій є вода.

Абсурдність жванецької проблеми полягає в тому, що у селі є чотири унікальні джерела із самотічною водою, а місцеві мешканці місяцями сидять без неї.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.