П'ятница, 29 Березня 2024 р.
9 Вересня 2016

ТАБУ НА СВИНИНУ БЕЗ ДОКУМЕНТІВ

Iз 4 вересня продавці свинини без супровідних документів у нашу область не перейдуть, не переїдуть і навіть не перепливуть. Аби попередити спалахи вірусу АЧС, на Хмельниччині цілодобово працюють 14 спеціально обладнаних санітарних постів. На Кам’янеччині їх облаштували два: при в’їзді в село Жванець, а також на поромній переправі в с.Устя.

Місцеві працівники Держпродспоживслужби, ДСНС та Нацполіції слідкують, щоби не допустити ввезення живих свиней, а також м’яса і сала без супровідних документів із Чернівецької та Тернопільської областей. За 5 днів роботи вони вже завернули 9 машин із живими тваринами й одну – із салом. Окрім того, на блокпостах проводиться обробка всієї техніки, що прямує в район. Автомобілі проїздять крізь облаштовані із тирси та змочені спецрозчином дезбар’єри.

– Чума набрала розмаху в сусідніх областях – Вінницькій, Волинській і Рівненській. Це насторожує, – розповідає в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Кам’янець-Подільському районі Олександр РЕШЕТНИК. – Тому тільки-но відбулося засідання обласної протиепізоотичної комісії, яка затвердила план першочергових дій, ми відразу ж взялися до роботи. Провели зібрання своєї комісії із залученням голови РДА Василя СУКАЧА, представників силових структур, громадськості. Завдяки активній співпраці з керівництвом району і директором філії Кам’янець-Подільська ДЕД Василем ЧОРНИМ нам вдалося максимально швидко і якісно облаштувати санітарні пости.

В Україні, починаючи з 2012 року, зареєстровано вже 108 спалахів вірусу АЧС. Цьогоріч він неабияк розійшовся – 51 випадок у 12 областях, в тому числі й у нашій – в с.Гірчична Дунаєвецького району. Найбільшу кількість фактів захворювання зареєстровано в Одеській області – 15, а в Миколаївській – 9.

Жванецький та устянський блокпости вже працювали у червні ц.р. – так відгороджувалися від африканської чуми із Чернівеччини. Однак після закінчення інкубаційного періоду їх зняли.

У Держпродспоживслужбі закликають власників тварин не панікувати, адже ситуація в районі складна, але контрольована. А за перших же ознак захворювання свиней на фермах та у домогосподарствах звертатися у районну державну лікарню ветмедицини або на «Гарячу лінію» за тел.: 4-09-75.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.